Laikraksts: Krievija mēģina izraisīt ASV spriedzi rasu starpā (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: AFP/SCANPIX

Turpinot jaukties ASV vēlēšanu procesā, Krievija pastiprinājusi centienus izraisīt spriedzi dažādu rasu starpā, otrdien, 10. martā, vēstīja laikraksts "The New York Times".

Laikraksts norāda, ka šie centieni ir daļa no Krievijas dezinformācijas un propagandas kampaņas, kuras mērķis ir ietekmēt novembrī gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas.

"Primārais mērķis (..) ir veicināt haosa sajūtu Savienotajās Valstīs," atzīst "The New York Times", piebilstot, ka motivāciju ir grūti saprast, bet vairākas ASV amatpersonas izteikušās, ka Krievija ar šādu haosu cer sekmēt ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņu.

Krievijas īstenotie pasākumi ietver mēģinājumus ietekmēt rasistu grupas un baltos nacionālistus, pamudinot viņus agresīvāk izplatīt naidu, kā arī pamudināt melnādaino ekstrēmistu grupējumus uz vardarbību, vēsta "The New York Times".

Šīs aktivitātes galvenokārt izvērstas anonīmos forumos un privātās sociālo mediju grupās, nevis atvērtos sociālo mediju tīklos, kuros pastiprinātas pārbaudes, lai laikus dzēstu saturu, kas tiek uzskatīts par nepieņemamu, norāda "The New York Times", kas atsaucies uz septiņām ASV amatpersonām.

Krievija vienmēr noliegusi, ka jauktos citu valstu iekšpolitikā, tostarp ASV lietās.

"Izsakoties vienkārši, (..) Krievija vēlas noskatīties, kā mēs saraujam sevi gabalos," saskaņā ar laikraksta ziņoto kādā pasākumā februārī sacījis ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģents Deivids Porters.

Tomēr, cik liela ir šādu aktivitāšu ietekme, nav īsti skaidrs, un tām ir grūti izsekot līdzi, norāda laikraksts. Taču eksperti atzīst, ka šādas aktivitātes nav visvarenas.

Pēc ekspertu domām Krievija šādas aktivitātes neveic pēc vienota visaptveroša plāna, bet tās drīzāk veido konkurējošas frakcijas un institūcijas Krievijā, kas visas galu galā saistītas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš cenšas graut starptautisko kārtību, kurā Krievija atrodas ASV un NATO ēnā.

Tā kā Krievija nespēj konkurēt ar ASV ekonomiski un militārajā jomā, tā paļaujas uz kampaņām, kuru mērķis ir radīt apmulsumu un nekārtības, norāda "The New York Times".

ASV amatpersonas uzskata, ka Krievija stāvēja aiz hakeru uzbrukuma Demokrātu partijas amatpersonu e-pastiem pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā, un šī iejaukšanās bija daļa no plašākas stratēģijas Trampa atbalstam cīņā pret demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu