No HIV izārstēts jau otrais pacients

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sarkanā lentīte - visā pasaulē atpazīta zīme, kas simbolizē sapratni, līdzcietību un morālu atbalstu tiem, kas cieš no HIV/AIDS.
Sarkanā lentīte - visā pasaulē atpazīta zīme, kas simbolizē sapratni, līdzcietību un morālu atbalstu tiem, kas cieš no HIV/AIDS. Foto: Edijs Pālens/LETA

Londonā dzīvojošais Adams Kastiljeho ir otrais cilvēks pasaulē, ko izdevies izārstēt no HIV, medicīniskajā žurnālā "Lancet" paziņojuši mediķi.

30 mēnešus pēc antiretrovīrusu terapijas pārtraukšanas Kastiljeho analīzēs vīruss nav konstatējams.

Vīrietis izārstējās nevis pateicoties HIV medikamentiem, bet gan cilmes šūnu terapijai, ar kuru viņam tika ārstēts vēzis. Donoriem bija kāds neparasts gēns, kas viņiem - un pēc tam arī Kastiljeho - deva aizsardzību pret HIV.

Pirmais gadījums, kad pacientam izdevies izārstēties no HIV, tika fiksēts 2011. gadā. "Berlīnes pacients" Timotijs Brauns izārstējās trīs ar pusi gadus pēc līdzīgas terapijas uzsākšanas.

40 gadus vecajam Kastiljeho asins, spermas un audu paraugos nav atrodamas vīrusa pēdas. 

"Tas gandrīz pilnīgi drošticami norāda uz iespēju izārstēt HIV," norāda Kembridžas Universitātes profesors Ravindra Kumars Gupta, kurš ir "Lancet" publicētā pētījuma galvenais autors. Kastiljeho gadījumā mediķiem izdevies replicēt pirms gandrīz desmit gadiem pieredzēto HIV pacienta izveseļošanos pēc cilmes šūnu transplantācijas.

Tomēr tā ir agresīva metode, ar kuru primāri tika ārstēts pacientu vēzis, nevis HIV. Tā tiks izmantota kā "pēdējais glābiņš" pacientiem, kuriem bez HIV ir, piemēram, limfoma.

Pašlaik pieejamie HIV medikamenti ir ļoti efektīvi - tie neizārstē slimību, taču ļauj pacientiem dzīvot ilgu un relatīvi veselīgu mūžu.

Neskatoties uz Kastiljeho pozitīvajiem analīžu rezultātiem ilgākā laika posmā, nav iespējams izslēgt, ka vīruss kādreiz tomēr varētu atgriezties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu