"Nekur pasaulē nestāv pie mājām policisti un nepārbauda." Pašmāju epidemiologs skaidro karantīnas nozīmi (10)

Foto: Pexels/"Apollo"/Leta
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 11. martā, pasauli pāršalca ziņa, ka koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni, bet ceturtdien, 12. martā Latvijas valdība nolēma valstī izsludināt ārkārtas situāciju. Portālam "Apollo" lasītāji iesūtījuši neskaitāmus jautājumus un bažas par "Covid-19" izplatību Latvijā. 12. marta rītā portāls "Apollo" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru, ārstu epidemiologu Juriju Perevoščikovu, lai viestu skaidrību par satraucošajiem jautājumiem. 

Gan sociālajos tīklos, gan portāla "Apollo" lasītāji apsprieduši iespēju, ka ar koronavīrusu saslimuši cilvēki arī ārpus Rīgas, kā piemērus minot, gan Ventspili, gan Krāslavu.

"Katru dienu mēs paziņojam par jaunatklātiem gadījumiem.

Šie gadījumi var būt ne tikai Rīgā, bet arī ārpus, tas nav nekas dīvains," sarunā ar portālu "Apollo" norādīja Perevoščikovs.

Viņš paskaidroja, ka cilvēkiem, kas tikko atgriezušies no ārzemēm, tai skaitā infekcijas skartajām valstīm jānovēro sava veselība. Pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas arī lemts, ka šiem cilvēkiem jāatrodas pašizolācijā jeb karantīnā.

Ja 14 dienu laikā parādās simptomi, jāzvana 113.

Iedzīvotāji arī pauduši bažas, ka "Covid-19" slimnieki, kam nozīmēta ārstēšanās mājās, neievēro noteikto karantīnu un dodas ikdienas gaitās, tādējādi pakļaujot riskam citus cilvēkus.

"Nekur pasaulē nestāv pie mājām policisti un nepārbauda, jo ir tūkstošiem saslimušo. Grūti iedomāties, ka pie katra dzīvokļa stāvētu uzraugs."

Perevoščikovs pauda pārliecību, ka "99,9% gadījumu pacienti ir apzinīgi, bet ķert procenta desmito daļu, kas nav apzinīgi - tas nav efektīvi un nav iespējams."

Ceturtdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka pieņemts lēmums valstī izsludināt ārkārtēju situāciju. Ārkārtējā situācija ir spēkā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz šī gada 14. aprīlim ar mērķi šajā laikā ierobežot Covid-19 izplatību.

Valdība aicina Latvijas iedzīvotājus neceļot ārpus valsts robežām. Visi piesardzības pasākumi, tai skaitā pašizolācija, atgriežoties no ārvalstīm un karantīnas ievērošana saslimušajiem, ir kļuvuši obligāti. Premjers gan nepaskaidroja, kā tiks tiks nodrošināta to ievērošana.

Līdz 14. aprīlim Latvijā ir slēgtas visas mācību iestādes. Bērnudārzus iespējams apmeklēt, ja vecāki 13. martā iesniegs izziņu, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu. 

Tāpat aizliegti masu pasākumi, kuros piedalās vairāk nekā 200 dalībnieki. 

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Pasaules veselības organizācija trešdien, 11. martā, paziņojusi, ka jaunā koronavīrusa izplatība sasniegusi pandēmijas apmērus. Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle sarunā ar "Apollo" paskaidroja, ko tas nozīmē Latvijas iedzīvotājiem.

Viņa atgādināja, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles (ECDC) centrs un PVO sekojot līdzi aktuālajam pasaulē un organizāciju dalībvalstīm regulāri sniegušas rekomendācijas.

"Kā kura dalībvalsts rīkojās man grūti pateikt. Bet varu pateikt, ka Latvija rīkojās ļoti ātri, adekvāti, apzinot gan savus materiāli tehniskos resursus, gan, pirmām kārtām, cilvēkresursus, gan individuālos aizsardzības līdzekļus," sacīja infektoloģe.

Latvijā ceturtdien, 12. martā, ir diagnosticēti 16 saslimšanas gadījumi. Kopā valstī izmeklētas 332 personas, kurām bijušas aizdomas par saslimšanu ar koronavīrusu.

Jaunākā informācija par koronavīrusa izplatību pasaulē pieejama šeit.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu