NMPD lūdz neradīt risku cilvēkiem kritiskās situācijās, izmantojot 113 kā uzziņu tālruni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD automašīna.
NMPD automašīna. Foto: Evija Trifanova/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) Latvijas iedzīvotājus aicina neizmantot tālruni 113 kā uzziņu tālruni par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, lai neradītu risku citiem cilvēkiem saņemt palīdzību dzīvībai kritiskās situācijās, informēja NMPD.

Dienestā atzīmēja, ka ceturtdienas vakarā uz 113 saņemti ļoti daudz zvanu, kas nav bijuši saistīti ar veselības stāvokļa pasliktināšanos vai dzīvības apdraudējumu.

Dienestā uzsvēra, - ja iedzīvotāji vēlās iegūt informāciju vai uzdot jautājumus par Covid-19, jāzvana rīt no plkst. 8.30 uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informatīvo tālruni 67387661. Plašāku informāciju var lasīt arī SPKC mājaslapā.

NMPD atgādināja, ka saistībā ar Covid-19 uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana tikai tiem cilvēkiem, kuri apmeklējuši Covid-19 skartās valstis - Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu, Ķīnu - un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Tā kā analīžu noņemšana notiek tikai dienas laikā, dienests aicina zvanīt rīt darba laikā. Taču situācijās, ja saslimšanas simptomi ir nopietni, piemēram, elpas trūkums, ļoti augsta temperatūra, uz 113 jāzvana jebkurā laikā. 

Dienests aicināja iedzīvotājus būt saprotošiem.

Jau ziņots, ka saistībā Covid-19 izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

Ārkārtējā situācija ir spēkā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz šī gada 14. aprīlim ar mērķi šajā laikā ierobežot Covid-19 izplatību.

Veselības ministrija (VM) noteikta par atbildīgo institūciju darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā.

Ārkārtējās situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu