Internetā strauji izplatās vēstule no "Stenfordas slimnīcas" ar nepatiesu informāciju par Covid-19 (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sociālajos tīklos izplatās paziņojums par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības simptomiem un profilaksi, ko it kā sarakstījis Stenfordas Universitātes slimnīcas valdes loceklis. Taču tā nav taisnība, turklāt paziņojumā ir virkne nepatiesu apgalvojumu, noskaidrojis portāls "The Verge".

Stenfordas pārstāvji portālam apstiprināja, ka ziņa nav nākusi no universitātes. 

"Plaši izplatītā vēstulē par Covid-19, par kuras autoru uzdots "Stenfordas slimnīcas valdes loceklis", ir neprecīza informācija. Tā nav Stenfordas izsūtīta," slimnīcas preses pārstāve informēja "The Verge".

"Pat, ja vīruss ir nonācis jūsu mutē, ūdens to noskalos lejā no mutes uz vēderu. Tiklīdz kā tas būs nonācis jūsu vēderā, kuņģa skābes vīrusu nogalinās," sacīts vienā padomā. Lorena Rouča, netaliekamās palīdzības ārste un epidemioloģe no Losandželosas, pastāstīja žurnālam "Mother Jones", ka šis padoms ir "pilnīgas muļķības".

Vēl viens ieteikumus, lai pārbaudītu, vai cilvēks ir inficējies, ir mēģināt aizturēt elpu. "Ja jūs varat to izdarīt bez grūtībām, bez klepošanas un piepūles, tas nozīmē, ka plaušās nav fibrozes un nav arī infekcijas," skaidrots viltus paziņojumā.

Tomēr arī tā nav patiesība. "Tādējādi var pārbaudīt, vai cilvēks ir satraucies un vai ir elpceļu bojājumi," sacīja Rouča.

Maldīgajā vēstulē arī minēts, ka vīruss "necieš sauli" un mirst karstumā. To varot "nogalināt vien 26/27 grādu temperatūrā". Arī tā nav līdz galam patiesība.

"Ja kaut kas ir saules gaismā, tas diezgan ātri tiks dezinficēts ultravioletās gaismas dēļ, kas ir tā pati, ko izmantojam slimnīcās," Rouča skaidroja žurnālam. "Bet es nedomāju, ka notiks tā - tikai tāpēc, ka ir silta diena, mums nav jāuztraucas par koronavīrusu."

Portāls "Apollo" novēroja, ka ar latviešu valodā tulkoto vēstuli sociālajos tīklos dalījušies vairāki cilvēki, tai skaitā sabiedrībā pazīstamas personas ar lielu sekotāju skaitu. Daži no viņiem to vēlāk bija izdzēsuši, nenorādot to, ka informācija bija nepatiesa, vai iemeslu, kāpēc tā dzēsta.

Tāpat portāls "Apollo" arī novēroja, ka vēstule tiek izsūtīta arī privātu ziņu viedā, piemēram, lietotnē "WhatsApp".

Atgādinām, ka patiesu informāciju saistībā ar Covid-19 izplatību iespējams uzzināt Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības ministrijas, Pasaules veselības organizācijas un Eiropas slimību kontroles un profilakses centra mājaslapās un sociālo tīklu kontos.

Aicinām cilvēkus kritiski izvērtēt to, ko pauž sociālo tīklu lietotāji un dalīties tikai ar to informāciju, kas balstīta atbildīgo iestāžu publicētajos datos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu