Foto ⟩ Cilvēki Rīgā automašīnās gaida rindā, lai veiktu Covid-19 testu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdienas, 13. marta, pēcpusdienā ap plkst. 16.30 pie Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) teritorijā izveidotā mobilā analīžu nodošanas punkta rindā stāvēja deviņas automašīnas, kurās sēdošie cilvēki vēlējās pārbaudīt, vai nav saslimuši ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Kā novēroja aģentūra LETA, mobilais punkts, kurā cilvēkiem pēc iepriekšējas pieteikšanās ir iespējams nodot bioloģisko materiālu Covid-19 testam, ir ierīkots dzeltenā teltī pie LIC poliklīnikas. Mobilais punkts un piebraucamais ceļš pie tā norobežots ar lentēm. Cilvēki, kuri vēlas veikt testu, sēž savās automašīnās un gaida rindā, ik pa laikam pabraucot uz priekšu.

Aptuveni divu stundu laikā mobilā punkta mediķu grupa bija apkalpojusi 17 automašīnas, bet ap plkst.16.30 rindā vēl gaidīja deviņas automašīnas. Spēkratos pārsvarā sēdēja pa vienam vai diviem cilvēkiem, novēroja LETA.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Blakus mobilajam punktam dežūrē arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde un Rīgas Pašvaldības policija. Gan policisti, gan mediķi uzvilkuši sejas maskas un respiratorus.

Kā ziņots, no piektdienas pacientiem ar viegliem simptomiem, iepriekš telefoniski piesakoties pa tālruni 113, ir iespēja nodot analīzes uz koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 LIC mobilajā punktā, ierodoties tur ar personīgo automobili, aģentūru LETA informēja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Uz šo mobilo analīžu nodošanas punktu pacientus ar viegliem simptomiem var novirzīt NMPD ārkārtas tālruņa dispečeri. Turpretim, ja dispečers telefoniski noskaidros, ka pacienta simptomi ir smagi vai pacientam nav privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie šī cilvēka uz mājām tiks nosūtīta NMPD mediķu brigāde vai laboratorijas speciālisti, kuri paņems analīžu paraugu tāpat, kā tas noticis līdz šim.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai mazinātu Covid-19 izplatības risku, NMPD mudina iedzīvotājus nedoties uz analīžu nodošanas punktu bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem. Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiek ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu - ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts.

Analīžu nodošanas punkts LIC atrodas nošķirti no kopējās pacientu plūsmas atsevišķā medicīniskajā teltī. Mobilā punkta darbalaiks būs no plkst.9 līdz 22, un tas strādās arī nedēļas nogalēs. Dodoties uz šo punktu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un jārēķinās, ka pirms analīžu veikšanas pacients tiks iztaujāts par saslimšanas simptomiem un ceļojumu vēsturi.

Foto: Evija Trifanova/LETA

NMPD atgādina, ka saistībā ar Covid-19 uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir apmeklējuši Covid-19 uzliesmojuma skartās valstis, proti, Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu vai Ķīnu. Atgriežoties no šīm teritorijām, 113 būtu jāzvana, ja ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Uz 113 jāzvana arī tiem cilvēkiem, kuri ir noteikti par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām un kuriem 14 dienu laikā pēc kontakta ar slimnieku parādās saslimšanas simptomi. Kontaktpersonas apzina un ar tām individuāli iepriekš sazinās Slimību un profilakses kontroles centra epidemiologs.

Savukārt ārpus Rīgas analīžu paraugu noņemšanai tāpat kā iepriekš vieglu simptomu gadījumā dosies laboratorijas speciālisti, ierodoties pie pacienta mājās. Bet, ja slimības simptomi būs smagi, pacients tiks nogādāts kādā no sešām reģionālajām slimnīcām - Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, Liepājas reģionālo slimnīcu, Vidzemes slimnīcu, Daugavpils reģionālo slimnīcu vai Rēzeknes slimnīcu.

Kā ziņots, šodien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs pārsniedzis 118 000, un no šīs slimības miruši vairāk nekā 4200 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu