ASV zoodārzā ķirzaka laidusi pasaulē trīnīšus bez tēviņa līdzdalības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķirzaka. Ilustratīvs attēls
Ķirzaka. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

ASV zoodārzā Komodo ķirzaka laidusi pasaulē trīs mazuļus, lai gan nav bijusi saskarē ar savas sugas vīriešu dzimuma pārstāvi, vēsta raidsabiedrība CNN.

Lai gan Čatanogas zoodārza darbinieki mēģināja iepazīstināt ķirzaku Čārliju ar viņas sugas brāli Kadalu, saskaņa viņu starpā neizveidojās. Tomēr Čārlija laida pasaulē trīnīšus Oniksu, Džesperu un Flintu bez tēviņa līdzdalības.

Trīnīši nāca pasaulē jau pagājušā gada augustā, bet līdz pat šim laikam zoodārza pārstāvji nespēja apstiprināt Čārlijas un Kadala pārošanās faktu, tāpēc veica DNS analīzi. "Kadal, tu neesi tēvs!" zoodārza administrācija ziņo savā "Facebook" kontā.

Šis gadījums skaidrojams ar retu parādību, sauktu par partenoģenēzi

Atsaucoties uz zinātnisko žurnālu "Scientific American", šāda vairošanās spēja piemīt tikai 70 mugurkaulnieku sugām, kas ir apmēram 0,1% no visiem mugurkaulniekiem. Partenoģenēzes procesā olšūnu apaugļo nevis tēviņa sperma, bet cita tās pašas mātītes olšūna.

Komodo ķirzakas vairojas gan seksuālā gan partenoģenētiskā veidā, jo dabā dzīvo ļoti noslēgti un ir agresīvas, ja tām tuvojas. Reti sastopamās Komodo ķirzakas ir viena no izzūdošajām sugām, tāpēc trīnīšu dzimšana ir īpaši cerīgs notikums sugas nākotnei, norāda Čatanogas zoodārza vadītāja Dardenelle Longa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu