Ko cilvēka plaušām nodara Covid-19? Ielūkojies datortomogrāfijas attēlos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Radiological Society of North America

Zinātniskais žurnāls "Radiology: Cardiothoracic Imaging" nācis klajā ar publikāciju, kurā attēlotas cilvēku, kuri cieš no koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19, plaušu datortomogrāfijas uzņēmumi.

Vienā no pētījumiem, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Radiology: Cardiothoracic Imaging", aprakstīts kāds 44 gadus veca vīrieša saslimšanas gadījums. Viņš bija Uhaņas jūras velšu tirgus darbinieks. Vīrietis 13 dienas cieta no drudža un paaugstinātas ķermeņa temperatūras un slimnīcā tika nogādāts 2019. gada 25. decembrī. Viņam tika diagnosticēta pneimonija smagā stāvoklī un akūts respiratorā distresa sindroms. Beigu beigās ārsti diagnosticēja viņam Covid-19 un, par spīti ārstu centieniem glābt vīrieša dzīvību, pēc nedēļas viņš mira.

"Šis gadījums, kas norisinājās Covid-19 uzliesmojuma epicentrā, ilustrē šīs slimības potenciālo smaguma pakāpi, kā arī uzsver datortomogrāfijas lomu slimības progresijas novērošanā. Datortomogrāfijas uzņēmumiem varētu būt ļoti nozīmīga loma slimības diagnosticēšanā, ja nav pieejami citi paņēmieni," rakstīja pētījuma autori.

Vīrieša plaušu datortomogrāfijas uzņēmumos ir labi redzami balti plankumi, tie parasti ir anomālijas pazīme, kas liecina par gaisa kabatu plaušās daļēju aizpildīšanos. 

Foto: Radiological Society of North America

Pētnieks Šons Jorgensens Kalahans no Jūtas Universitātes saka, ka Covid-19 var izraisīt iekaisumu mazajās plaušu gaisa kabatās, liekot tajās uzkrāties šķidrumam. Tas nozīmē, ka skābeklis nevar no plaušām pienācīgi nonākt asinīs.

"Kad tas notiek, pacients var just elpas trūkumu, klepu un citus elpošanas traucējumus. Normālas plaušas datortomogrāfijas uzņēmumos ir melnas vai tumši pelēkas. Anomālās zonas ir baltas," izdevumam "Newsweek" komentēja Kalahans.

Kalahans piezīmēja, ka datortomogrāfijas nozīme Covid-19 diagnostikā ir atkarīga no pacienta.

"Ja ir aizdomas, ka pacients ir inficējies ar Covid-19 un izrāda tipiskos simptomus, tad varētu pietikt ar plaušu rentgenu un datortomogrāfija nav vajadzīga," teica Kalahans.

Līdzīgs stāvoklis kā augstākminētajam vīrietim tika novērots arī kādas 54 gadus vecas kundzes datortomogrāfijas uzņēmumos; viņa ar jauno koronavīrusu arī bija inficējusies Uhaņā. Atšķirībā no iepriekšējā slimnieka sieviete izdzīvoja. 

Foto: Radiological Society of North America

Tāda veida anomālijas ir redzamas arī SARS un MERS pacientu gadījumos, kas abi ir radniecīgi SARS 2.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu