Video un foto ⟩ "Visi grib tikt mājās!" Spraigas vārdu apmaiņas un kautiņi uz Polijas robežas (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valstu robežu aizvēršana jau ir sākusi izraisīt haosu, jo cilvēki vēlas nokļūt mājās pēc iespējas ātrāk. Kā portālam "Rus.Postimees" norādīja lasītājs Andrejs, uz Polijas robežas ejot pavisam spraigi.

Andreja paziņa Oļegs jau vairāk nekā 20 stundas stāvējis uz tilta, kas ved pār Oderas upi. Viņš svētdien, 15. martā, dzina automašīnu no Vācijas uz Poliju, bet nevarēja šķērsot robežu.

Šķērsot robežu varējuši vien Polijas pilsoņi un tie, kuriem Polijā ir uzturēšanās atļauja, saka Andrejs, kurš uztur pastāvīgus kontaktus ar Oļegu. Oļegam un citiem cilvēkiem, kas bijuši līdzīgā situācijā, nakti nācās pārlaist automašīnās.

Pēc stundu gaidīšanas Igaunijas, Latvijas, Lietuvas iedzīvotāji apvienojās un ar savām automašīnām bloķēja ceļu uz tilta.

"Šobrīd uz tilta pār Oderu ir sākušies nemieri. Vārdu apmaiņas pārvērtās kautiņos. Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un citu valstu iedzīvotāji pieprasa, lai viņus laiž cauri Polijai un bloķē ceļu pārējiem. Tas, savukārt, satracināja poļus, kas gribēja atgriezties mājās. Arī viņiem ceļš ir bloķēts," stāstīja lasītājs.

Pēc viņa teiktā, cilvēki, kuri bloķēja ceļu, mēģina pievērst uzmanību tam, ka viņiem nav atļauts atgriezties dzimtenē.

"Viņi vēlas, lai poļi iejustos viņu vietā, kā tas ir atrasties tik tuvu mājām, bet nespēt tur nokļūt," viņš sacīja.

Pēc Andreja teiktā, kāds augsta ranga poļu virsnieks pēcpusdienā ieradās un sāka krievu valodā skaidrot, ka cilvēkiem nevajadzētu gaidīt uz robežas, un ka viņi mēģina atrisināt problēmu.

Tomēr automašīnas nevar apgriezties, lai dotos prom. Tā paša iemesla dēļ cilvēki nevar iegādāties pārtiku un ūdeni, jo tuvākā degvielas uzpildes stacija atrodas apmēram 20 kilometru attālumā.

Tagad gandrīz neiespējami esot sazvanīt Igaunijas konsulātu: zvanu līnija visu laiku eso aizņemta.

Andrejs stāsta, ka viņš un viņa paziņa Oļegs jau ir sazinājušies ar Igaunijas Ārlietu ministriju.

"Es šodien no pulksten 8 saņēmu zvanu no Ārlietu ministrijas, viņi teica, ka mēģina atrisināt problēmu, organizē karavānu caur Poliju. Tikai pirms piecām minūtēm [aptuveni plkst. 17 - red.peizīme] Es atkal piezvanīju Ārlietu ministrijai, viņi man godīgi pateica, ka nekāda progresa nav. Viņi teica, ka mēģina, bet poļi nereaģē," stāsta Andrejs.

Pulksten 18 Oļegs sacījis, ka Polijas policija, kas atrodas katrā konvojēšanas laikā ielaidīs 20 automašīnas. Cik bieži tas būs? Joprojām neesot skaidrs. Līdz brīdim, kad valstī iebrauca ārzemnieku automašīnas.

"Mūsu konsulāts strādā, lai nodrošinātu igauņu atgriešanos Igaunijā caur Poliju, Lietuvu un Latviju. Alternatīva iespēja ir izmantot prāmju līniju Ķīle-Klaipēda," sacīja Igaunijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Freds Puss.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu