"Mēs nemirsim no koronavīrusa." Profesors Danilāns atklāj domas par Covid-19 un iesaka, kā palikt veseliem (49)

Anatolijs Danilāns Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Manas domas... Tās ir manas domas! Pašizolēšanās palīdzēs apkarot [vīrusu]!" Tā pirmdien, 16. martā, biedrības "Zikurāts" video tiešraides lekcijā sacīja pašmāju gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. 

Jautāts, kādas ir viņa domas par jauno koronavīrusu Covid-19 un, vai pašizolēšanās palīdzēs to apkarot, Danilāns sacīja: "Manas domas... Tās ir manas domas! Pašizolēšanās palīdzēs apkarot [vīrusu].

Nemirsim mēs no koronavīrusa. Nu kāds varbūt... Kāds, kurš jau ir novārdzis".

"Es domāju, ka pēc koronavīrusa izslimošanas pret viņu veidojas imunitāte un drīz jau tiks izstrādātas potes. Cilvēce bojā no Covid-19 neaizies," uzsver profesors.

Danilāns lekcijas vērotājus aicināja - "ēdiet, sportojiet, ejiet svaigā gaisā, smaidiet un neņems jūs koronavīruss!". 

"Es neuzskatu, ka koronavīruss pļaus visus. Nē, nepļaus! Pa kādam vārgulītim tikai, kurš jau ir dieviņam nāvi parādā!" norāda Danilāns. "Izstrādās vakcīnu un būs viss labi. Zinātne ir tā attīstījusies, tagad vakcīnas ir labas. Būs vakcīna, varam saderēt!"

"Imūnā sistēma ir pārspīlējums!"

"Liela cukura daudzuma lietošana samazina imunitāti. Viss iet roku rokā – palielinās svars un samazinās imunitāte," Danilāns lekcijā daudz runāja par cilvēka imūnsistēmu.

Jautāts, vai imunitāte palielinās, ja samazina cukura daudzumu, viņš atbild, ka galvenie pamatprincipi stiprai imunitātei ir "sports, fiziskā slodze, svaigs gaiss, bet fiziskā noslodze visvairāk nodrošina imunitāti - protams, arī veselīgs uzturs un nevajag pārbaroties!".

Par pārbarošanos profesors izteicās tieši un izcēla to kā problēmu sabiedrībai kopumā:

"Latvijā mēs nevis ēdam, bet rijam! Rijam! Viena pankūka jums vēl ir mutē, ka jūs jau domājat par nākamo pankūku."

Danilāns arī piemetina, ka viņš neatbalsta ideju, ka ir jāēd konkrētos diennakts laikos, runājot arī par saldumiem, ne vien tikai par parastām ēdienreizēm: "Nav svarīgi kurā diennakts laikā ēd saldumus, ir svarīgi, cik daudz tu tos apēd."

Imūnsistēma stimulē visa organisma sistēmu kopumā un aizsargā no slimību izraisošiem mikroorganismiem. Šī iemesla dēļ ir ļoti būtiski, lai imūnsistēma būtu stipra un spējīga cīnīties pret nelabvēlīgajām baktērijām, vīrusiem, minēts profesora lekcijas pieteikumā.

Imūnsistēmas labklājība ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, uzturā lietotās pārtikas, fiziskajām aktivitātēm, pašsajūtas kopumā, kā arī no zarnu mikrofloras.

Paturpinot par zarnu mikrofloru, kā svarīgu imunitātes komponentu, Danilāns lekcijas laikā apgāza, viņaprāt, mītu, ka augļu sulas palīdz vēdera izejai, minot, ka "labāk uzturā lietot svaigus augļus un dārzeņus". Viņš arī izcēla, ka pie ēdiena ir jāliek klāt pipari, jo pipari dziedējot zarnu traktu.

Jautāts, kā var noskaidrot, cik laba ir imūnsistēma, profesoram ilgi pēc vārda nebija jāmeklē:

"Ja tu mūžu dzīvo un infekcijas tev neķeras, tad tev ir stipra imūnsistēma. Ja tu bieži slimo, tad tev ir slikta imūnsistēma. Imūnā sistēma vispār ir pārspīlējums! Var veikt arī testus, bet ļoti labi pats cilvēks var sev noteikt, kāda ir viņa imūnsistēma."

Danilāns piemetina, ka "imūnsistēmai arī nav svarīgi, vai cilvēks ēd bioloģiski tīru ēdienu, sakot, ka "bioloģiski tīrs" uz iepakojuma ir norādīts vienīgi, lai tiktu pēc jūsu naudas!".

Tāpat viņš noliedza to, ka nav tādu konkrētu produktu vai produktu grupu, kas būtu jāēd ziemas periodā, lai uzlabotu imunitāti.

"Speciālu produktu un produktu grupu nav. Ir jāēd pilnvērtīgi. Gaļa, piens, trīs olas pa dienu, dārzeņi. Bet sākumā ir jānoskaidro, vai vispār imunitāte ir jāpaceļ.

Varbūt viss jau ir kārtībā. Ko tur var stiprināt stipru imūnsistēmu?"

Profesors dalījās arī novērojumos no ikdienas, ka pacienti mūžīgi jautājot "Kāpēc es saslimu?", bet aizmirst pajautāt pašu būtiskāko - "vai ārsts var vai nevar palīdzēt?"

Viņš turpina savu sakāmo, ka cilvēkiem vispār būtu jādomā pozitīvāk. Viņš saviem lekcijas klausītājiem novēlēja: "Nemeklējiet cilvēkos slikto, meklējiet cilvēkos labo! Vajag katru vakaru pārdomāt, ko tu šodien izdarīji labu un rīt tu izdarīsi vēl vairāk labu lietu."

Video: Ne tikai par kafiju un cukuru. Saruna ar profesoru Anatoliju Danilānu

Gastroenterologs Anatolijs Danilāns plašākai sabiedrībai pazīstams kā allaž priecīgais un humora pilnais profesors, kurš dažādu vecumu cilvēku atzinību ieguvis, stāstot par veselības saglabāšanu un uzlabošanu viegli uztveramā veidā, sniedzot praktiskus piemērus un ieteikumus.

9. aprīlī pulksten 19 ir plānota nākamā Danilāna lekcija, kas norisināsies gan uz vietas biedrības "Zikurāts" telpās, gan būs iespējams vērot to tiešraidē.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu