"Es to izdarīju sabiedrības dēļ." Par slaktiņu aprūpes namā vīrietim Japāna piespriež nāvessodu pakarot (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Satoši Uematsu.
Satoši Uematsu. Foto: AFP / Scanpix

Vīrietim Japānā pirmdien, 16. martā, piespriests nāvessods pakarot par 19 cilvēku ar psihiskās veselības traucējumiem slepkavību, vēsta laikraksts "The Japan Times".

30 gadus vecais Satoši Uematsu 2016. gadā pastrādāja uzbrukumu aprūpes namā, kurā viņš kādreiz strādāja. Vīrietis nodūra 19 cilvēkus un vēl 26 ievainoja.

Tiesā viņš savu vainu atzina. Uematsu uzstāja, ka cilvēkiem ar traucējumiem, kuriem ir grūtības komunicēts, nav cilvēktiesību.

"Šis noziegums bija iepriekš ieplānots, un ir spēcīgi pierādījumi par vēlmi nogalināt," nolasot spriedumu, sacīja tiesnesis. "Nozieguma ļaunprātība ir ārkārtēja."

Apsūdzētais tiesā uzvedies mierīgi. Apsūdzētāji bija pieprasījuši nāvessodu, tomēr Uematsu aizstāvji uzstāja, ka viņš nav pieskaitāms līdz ar to viņu nevarētu krimināli sodīt par pastrādāto.

Vīrietis pagājušajā mēnesī tiesā sacīja, ka neiesniegs apelācijas prasību, neatkarīgi no sprieduma. Aizstāvji apgalvoja, ka vīrieša uzvedība krasi mainījusies kopš 2015. gada marihuānas lietošanas dēļ, kas, viņuprāt, veicinājusi psihisko saslimšanu un uzbrukumu.

Uematsu savu rīcību aizstāvēja, sakot, ka par tām nepienākas nāvessods. Viņš vairākkārt sacīja, ka uzbrukumā vēlējies izskaust visus cilvēkus ar traucējumiem. Pēc uzbrukuma vīrietis pats vērsās policijā.

Tika atklāts, ka vīrietis aizgājis no darba dažus mēnešus pirms uzbrukuma. Viņš piespiedu kārtā ticis ievietots ārstēšanās iestādē pēc tam, kad kolēģiem pastāstījis, ka plāno nogalināt slimus cilvēkus aprūpes namā.

Pēc 12 dienām Uematsu tika izlaists, jo ārsts nolēma, ka viņš neapdraud citus.

Vīrietis arī uzrakstīja vēstuli, kurā izklāstīja savus plānus un apgalvoja, ka "cilvēki ar traucējumiem rada tikai nelaimi".

Uematsu par slepkavībām nav izrādījis nožēlu. Laikrakstam "Mainichi Shimbun" viņš pastāstīja, ka cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem "nav sirds" un kā viņiem "nav jēgas dzīvot".

"Es to izdarīju sabiedrības labā," sacīja Uematsu. Viņš arī atklāja, ka viņu iedvesmojušas Ādolfa Hitlera idejas par slimo cilvēku nogalināšanu, lai radītu "pārāku rasi".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu