ES uz 30 dienām aizliegs nesvarīgus ceļojumus uz valstīm, kuras neietilpst savienības valstu blokā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Angela Merkele
Angela Merkele Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) uz 30 dienām aizliegs nesvarīgus braucienus uz bloku no ES neietilpstošajām valstīm, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, otrdien pēc ES līderu videokonferences paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Dalībvalstis "vienojušās ieviest iebraukšanas aizliegumu" ES un vienīgais izņēmums ierobežojumiem ir Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EFTA) dalībvalstu un Lielbritānijas pilsoņi, pavēstīja Merkele, piebilstot, ka ES koordinēs iestrēgušo ceļotāju repatriāciju.

"Mēs vienojāmies nostiprināt mūsu ārējās robežas, piemērojot koordinētu pagaidu ierobežojumu nesvarīgiem braucieniem uz ES," preses konferencē Briselē paziņoja Mišels.

Tikmēr Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc otrdienas vakarā notikušās videokonferences mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja, ka dalībvalstu līderi vienojušies par kopīgu pieeju robežšķērsošanas jautājumos - koordināciju un sadarbību ES pilsoņu tranzītā un repatriācijā no trešajām valstīm. "Vienotais tirgus, brīva cilvēku un preču kustība ir ES stūrakmens!" uzsver Kariņš.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli pēc videokonferences atzina, ka Eiropa beidzot ir gatava vienotai rīcībai, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sasoli skatījumā, tagad dalībvalstis cenšas labot savu savtīgumu un koordinācijas trūkumu cīņā pret Covid-19 radīto krīzi. "Šodien Eiropadomes ārkārtas sanāksmē tika dota zaļā gaisma Komisijas priekšlikumiem, kā to aicināja darīt arī EP, lai ierobežotu vīrusa izplatību un palīdzētu valstīm, kas ir nelaimē," pauda Sasoli.

"Mēs beidzot parādām īstu solidaritātes izjūtu - īpašas joslas medicīnas preču piegādei, preču brīvās plūsmas aizsardzība ES, kā arī pirmais nozīmīgais ekonomiskais atbalsts mūsu ģimenēm un uzņēmumiem. Eiropa ir vienota, tā vēlas un spēj rīkoties, un beidzot stājas pretī šim dramatiskajam izaicinājumam," bloka līderu panākto vienošanos komentēja EP priekšsēdētājs, uzsverot, ka arī šīs krīzes apstākļos "mēs nepārtrauksim dzīvot kā eiropieši".

Ierosinājumu ierobežot nesvarīgos braucienus uz bloku pirmdien izteica Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Saskaņā ar EK ieteikumiem, iebraukšanas ierobežojumu izņēmumi attieksies uz ES ilgtermiņa pastāvīgajiem iedzīvotājiem, ES pilsoņu ģimeņu locekļiem, diplomātiem un daļai veselības aprūpes sistēmā strādājošo.

Turklāt ES līderi "darīs visu", lai palīdzētu mīkstināt koronavīrusa radītās ekonomiskās sekas, pavēstīja Mišels.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu