"Vīruss "izpļautu" lielu daļu..." Laukos ļaudis satraukušies par uz ārzemēm aizbraukušo atgriešanos (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem ar gripai līdzīgiem simptomiem ir iespēja veikt Covid-19 testu.
Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem ar gripai līdzīgiem simptomiem ir iespēja veikt Covid-19 testu. Foto: LETA/LETA

Laukos ļaudis pauž satraukumu par cilvēku bezatbildību, jo daudzi jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatību neuztverot nopietni, vēsta TV3 Ziņas. 

Īpaši kritizēti tiek tie, kuri tagad pēc ceļojuma uz ārzemēm atgriežas atpakaļ un neievēro pašizolāciju. Tikmēr daļa citu ir apzinīgi, tomēr saskaras ar situāciju, ka provincē pret viņiem uzsāk gluži vai raganu medības, vēsta raidījums. 

Kāda Krustpils novada Atašienes pagasta iedzīvotāja, kas nesen atgriezusies Latvijā, pašizolāciju 14 dienas veic viesnīcā Rīgā. Tas viņai maksājot dārgi. 

Sieviete vēlējusies atgriezties savā Atašienes pagastā, taču ļaudis esot devuši signālus -viņa tur neesot vēlama turpmākās divas nedēļas.

Izrādās, Atašienes ļaudis tiešām ar aizdomām uztver katru, kas pagastā atgriezies no ārzemju ceļojuma. Atašienē ļaudis ir bažīgi - ja ievazātu "Covid-19" vīrusu, tad tas "izpļautu" lielu daļu cilvēku.

"Kā saka, "ģerevņā" te atvedīs, ar to te viss sāksies, citiem pārējiem cilvēkiem.

Te arī viena atbrauca no ārzemēm un staigā riņķī," raidījumam stāsta Atašienes pagasta iedzīvotājs Pēteris.

"Jāpiesargās, it sevišķi tāda vecuma cilvēkiem kā man. Tādiem veciem kā man visādas kaites salasītas," saka kāda cita žurnālistu satikta sieviete Elza, kura pauž, ka nevēlētos, ka viņas tuvumā būtu kāds no ārzemēm nesen atbraukušais. 

Lauku ļaudis esot šokā, ka no ārzemēm atbraukušie cilvēki netika piespiedu kārtā izolēti kādā vietā, bet brīvi palaisti sabiedrībā. Esot bažas, ka šie cilvēki godprātīgi nepilda pašizolēšanos.

Atašienes ļaudis uzskata, ka valstij nav jāmaksā par repatriācijas reisiem un nebūtu jāatmaksā slimības lapas tiem, kuri, par spīti valdības aicinājumiem nedoties ārvalstu ceļojumos, tomēr bezatbildīgi brauca.

"Ja cilvēkam galvas nav, ja bija tā ārkārtas situācija izsludināta un jau bija saslimšanas gadījumi, kāpēc vajadzēja braukt uz tām ārzemēm?" sašutumu paudis vietējais iedzīvotājs Jānis.

"Ja jau ir tāds stāvoklis, tad kāpēc braukt? Atved citiem cilvēkiem. Ja jau brauc no ārzemēm, tad jau vajadzēja karantīnu "pa tiešo". Ja jau tu esi aizbraucis, tad ar to rēķinies. Šis viss jau sen bija brīdināts," paudis Atašienes pagasta iedzīvotājs Pēteris.

Atašienes veikaliņā "Rīta Roze" notiekot drošības pasākumi - pārdevēja regulāri dezinficē durvju rokturi. Ienākošajiem pircējiem lūdz dezinficēt rokas un uzvilkt cimdus.

Pārdevēja gan pastāsta - tie ļaudis, kas pabijuši ārzemju ceļojumos, neesot manīti staigājam apkārt. Esot cerība, ka godprātīgi pilda pašizolāciju.

"Es nevienu no tiem cilvēkiem neesmu redzējis. Viņi uz veikalu nenāk. Es domāju, ka viņi ir pietiekami gudri, lai ievērotu karantīnu," raidījumam pauž veikalniece Aleksandra. 

Lauku ļaudis gan neesot izrādījuši paniku ar pārtikas masveida iepirkšanu. Iespējams, naudas nav tik daudz kā pilsētās.

Uz laiku slēgtās bibliotēkas bibliotekāre stāsta, - ja valdība pieņems vēl stingrākus mērus un aizliegs cilvēkiem nedēļu vai ilgāk iziet vispār ārpus mājās, tad daļai cilvēku var rasties problēmas.

"Cilvēkiem šī problēma būtu liela. Esam tālu no pilsētas, bet cilvēkiem laukos tādu uzkrājumu nemaz nav. Nav. Pagrabā, kam ir lopi, zapte, kartupeļi, bet neesam jau gatavojušies tik ļoti nopietnam, lai būtu lieli uzkrājumi," stāstījusi Atašienes bibliotēkas bibliotekāre Rita Pastare.

Video: TV3 sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu