Vilkoits: No sezonas visvairāk atcerēšos 17 spēļu izbraukuma sēriju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
HK "Rīga" galvenais treneris Raimonds Vilkoits.
HK "Rīga" galvenais treneris Raimonds Vilkoits. Foto: Twitter: @hk_riga

No savas pirmās sezonas galvenā trenera amatā pie Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandas "Rīga" stūres Raimonds Vilkoits visvairāk atcerēsies novembra - janvāra posmu, kurā vienībai bija jāaizvada 17 izbraukuma spēles pēc kārtas, bet vēl pa vidu "iemaisījās" arī U-20 izlašu pasaules čempionāts, sarunā ar aģentūru LETA teica speciālists.

Hokeja klubs "Rīga" pēc četru gadu pārtraukuma šosezon pirmo reizi iekļuva izslēgšanas spēlēs, kurās jau pirmajā kārtā sērijā līdz trim panākumiem, ar 0-3 atzīts čempiones Jaroslavļas "Loko" pārākums.

"Sezonu sākām ar plānošanu. Pie tam brīdī, kad tiku iecelts par galveno treneri, palīgu sastāvs vēl nebija apstiprināts," atminas Vilkoits. "Neilgi pēc tam jau uzzināju, kuri man stāvēs līdzās uz soliņa un biju ļoti priecīgs, redzot kolektīvu. Ķīmija bija laba, strādājām bez konfliktiem."

"Noskaidrojām savu kalendāru un sākām darboties. Pirms tam vēl veicām nelielu atlasi, bet lielā mērā darbus sākām uzreiz pēc treneru un sastāva nokomplektēšanas."

Speciālists neslēpa, ka drošības sajūtu jau pašā sezonas ievadā devis plānveidīgs darbs. Tika sastādīts gada grafiks un norunāti mērķi, kas būtu jāsasniedz sezonas gaitā. 

"Globāli vērtējot, domāju, ka mūsu sezonas prognoze bija diezgan precīza. Sezonu iesākām labi, bet nekad neko nevar precīzi paredzēt. Bija arī tie saucamie "negaidītie" zaudējumi," stāsta treneris. "Zinājām, ko vēlamies redzēt, bet visas sezonas garumā bija arī daži pārsteigumi un lietas, kas ne pavisam "nesagāja" tā, kā mēs to vēlējāmies."

"Uzskatu, ka tas ir labi, jo šādas pieredzes tevi padara par labāku treneri un bieži vien maina redzējumu uz lietām."

Vilkoitam savā pirmajā sezonā, kā galvenajam trenerim, svarīgi bijis sportistos ieaudzināt disciplīnu, jo tā viņam šādā vecumā šķiet viena no svarīgākajām īpašībām, kas hokejistam nepieciešama visas karjeras laikā.

"Uzskatu, ka junioru vecumā pamatu pamats ir disciplīna gan laukumā, gan ārpus tā. Mūsu komandai ir sava mentalitāte, kuras augšgalā ir nolikta disciplīna," savu vīziju iezīmē bijušais hokejists, kurš savas karjeras laikā paspēja aizvadīt trīs mačus Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). "Turpat ir arī neatlaidība un ātrums, bet pirmā, ko centāmies panākt, bija disciplīna."

"Disciplīna nenozīmē neuztaisīt noraidījumu laukumā... Tas ir viss kopums - kā tu pieej darbam, vai istabiņa ir tīra, vai treniņos ierodies laikā, vai vienmēr esi gatavs treniņam un vēl vairākas citas lietas. Svarīga ir arī attieksme pret komandas biedriem gan laukumā, gan ārpus tā. Visi šie komponenti vēlāk atspoguļojas sniegumā laukumā - noraidījumi, bloķēti metieni, maiņu garums, atbildības sajūta pret komandu."

Galvenais treneris norādīja, ka ienest savu filozofiju komandā nav bijis pārlieku sarežģīti, jo spēlētāji tiešām bijuši atvērti.

"Godīgi sakot, sākumā domāju, ka būs grūtāk. Protams, kā jau junioru vecumā, mums bija vairākas atkāpes... Bija arī disciplinārie sodi," pauž Vilkoits. "Par laimi, nebija strīdu situāciju. Spēlētāji izdarot konkrētu lietu, saprata savu rīcību un vēlāk bez liekām runām arī atbildēja par nodarīto."

To vai disciplīna palīdzēja "Rīgas" komandai sezonas gaitā ir grūti spriest, jo pirmo pusi rīdzinieki iesāka ļoti daudzsološi, jau pēc padsmit mačiem spējot izkarot vietu starp savas divīzijas līdervienībām. Sezonas turpinājumā uzvaru birums nedaudz saruka, bet izskaņā netrūka daudz, lai izslēgšanas spēles ietu gar degunu. Vilkoits uzsvēra, ka tieši sezonas izskaņa bijusi pati pamācošākā gan viņam pašam, gan hokejistiem.

"No sezonas visvairāk atcerēšos pēdējo posmu (no novembra līdz sezonas beigām). Tas bija garš 17 izbraukuma spēļu periods, kas bija piesātinātu notikumu bagāts," skaidro galvenais treneris, kurš pats savulaik bija viens no "Rīga" komandas līderiem. "Iemācījāmies, kā pieiet darbam, jo bija daudz braukāšanas pa Krievijas austrumiem, kā arī pa vidu vēl bija U-20 izlašu pārtraukums, kurā valstsvienību pārstāvēja vairāki "Rīgas" hokejisti."

"Tas bija labs posms, kurā tiešām apguvu daudz jauna. Noteikti vairāk sapratu, cik liela nozīme ir plānošanai. Šādi izbraukumi iemāca saglabāt kontroli pār notiekošo. Arī pats sezonas noslēgums bija ļoti pamācošs - redzēju, kā spēlētājiem mainās fiziskais un psiholoģiskais stāvoklis."

Bijušajam hokejistam izdevies ne tikai ieraudzīt kā pilnveidojas viņa audzēkņi, bet arī izprast savas vājās un spēcīgās puses. "Vēlos augt vairākos aspektos. Konkrētās spēles epizodēs vēlētos reaģēt labāk un uzreiz zināt rīcības plānu. Tas gan nāks ar pieredzi. Tāpat gribētu pielikt pašdisciplīnā. Apmēram redzu, kur es varu pielikt," stāsta Vilkoits.

Sporta spēlēs, tuvojoties sezonas beigām, ierasts dzirdēt jautājumus par to, kā mainīsies komandas pieeja mačiem, zinot, ka izslēgšanas spēles nav aiz kalniem. Vilkoits, kurš "Rīga" hokejistus pēc četru gadu pārtraukuma ieveda "play-off", skaidroja, ka šis termins ir pārvērtēts, jo patiesībā jau nekas nemainās, vien spēlēm ir cits svars.

"Bieži dzirdu, ka spēlētāji žurnālistiem uz šiem jautājumiem atbild: "Mums "play-off" jau ir sācies." Es gan nevarētu tam piekrist, jo uzskatu, ka nekas krasi nemainās, vienkārši paši izdarām uz sevi lielāku spiedienu, kas arī dod to citādo sajūtu," izslēgšanas spēļu mītu skaidro Vilkoits. "Spēlētājiem ir mērķis, viņi zina, ko grib, tāpēc arī skats uz tām spēlēm ir citādāks nekā sezonas sākumā."

Nākamajā sezonā komandā vecuma ierobežojuma dēļ vairs nevarēs spēlēt vairāki līderi. Tostarp hokejisti, kuri šīs sezonas gaitā izbaudīja arī KHL pieredzi.

"Vēl nezinām, kādus lēmumus pieņems vairāki hokejisti. Sezona nesen ir beigusies, tāpēc nedomāju, ka puiši steigs pieņemt nepārdomātus lēmumus," par hokejistu karjeras iespējām runā Vilkoits. "Vairāk priecāšos, ja aizvadītās sezonas līderi spēs atrast darbu solīdās līgās. Domāju, ka vairākiem puišiem tas būs pa spēkam."

Savu nākotni klubā Vilkoits nepgronozē, taču pauž vēlmi turpināt attīstīties komandas sistēmā. Piedāvājumi no citiem klubiem neesot bijuši.

"Vēl dažus gadus vēlētos patrenēt juniorus - iegūt pieredzi. Protams, vienmēr vēlos augt un nākotnē gan jau trenēšu arī pieaugušo komandas, bet pašlaik vēl pāris gadus vēlos palikt Rīgā," karjeras ceļu izklāsta Vilkoits.

Rīdzinieki regulāro čempionātu noslēdza septītajā vietā Rietumu konferencē. 

Vilkoits par "Rīga" galveno treneri tika apstiprināts pērnvasar, bet viņam debijas sezonā asistēja Aleksandrs Ņiživijs. Tikmēr par vārtsargu treneri strādāja Nikolajs Žurkovs, savukārt komandas menedžera pienākumus turpināja pildīt Juris Opuļskis.

Pirmajās piecās sezonās "Rīgas" komanda spēja sasniegt MHL izslēgšanas turnīru, tomēr nākamās četras sezonas pēc kārtas vienībai gads noslēdzās jau pēc regulārā turnīra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu