Veselības inspekcija aicina neizmantot Covid-19 eksprestestus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības inspekcija (VI) un Veselības ministrija aicina neizmantot Covid-19 eksprestestus.

Kā aģentūru LETA informēja VI, šobrīd plaši tiek izplatīti piedāvājumi iegādāties Covid-19 eksprestestus, solot iespēju 15 minūšu laikā izslēgt bažas par inficēšanos ar Covid-19 izraisītāju.

Tomēr VI uzsver, ka šie testi nosaka antivielas pret Covid-19 izraisītāju IgM/IgG atšķirībā no Covid-19 izmeklēšanas algoritmā paredzētajām laboratorajām metodēm, kas nosaka vīrusa RNS. 

Covid-19 gadījumā vīrusa specifiskās antivielas, piemēram IgM ir iespēja noteikt ar laboratorajām metodēm tikai sākot no trešās - piektās slimības dienas.

Ņemot vērā minēto, izmantojot Covid-19 antivielu eksprestestus slimības noteikšanai ir sagaidāms, ka rezultāts nebūs precīzs, skaidro VI. "Īpaši augsts risks ir gadījumos, ja cilvēks jau ir inficējies, bet antivielas cilvēka organismā vēl nebūs nosakāmas. Šādā gadījumā, ņemot vērā eksprestesta piedāvājumā pausto informāciju, cilvēkam var rasties maldīgs priekšstats, ka viņš nav inficējies," uzsver inspekcijā.

Tā arī aicina ņemt vērā, ka nav zinātnisku pamatojumu, ka šāda eksprestesta veikšana pēc iespējamas saskares ar Covid-19 pacientu vai atgriešanās no teritorijas ar augstu Covid-19 izplatību varētu pilnībā izslēgt bažas par saslimšanu ar šo vīrusu.

Kā ziņots, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes stāstīja, ka Ogres slimnīcā "uz savu galvu" bija nolēmuši ar eksprestestu veikt Covid-19 analīzes, ko epidemiologi kategoriski neiesaka darīt. 

"Ogres slimnīcā veica šo testu, kas uzrādīja pozitīvu rezultātu, un, nekonsultējoties ar speciālistiem, veda pacienti uz [Latvijas] Infektoloģijas centru. Veicot testu, ko references laboratorijā atzīst par drošu, tika secināts, ka pacientei nav Covid-19 pozitīvs tests," sacīja Viņķele.

Ministre uzskata, ka Ogres slimnīca, izmantojot neakceptētu testu, ir radījusi pietiekami lielu haosu, jo, labu gribot, mediķi pēc pozitīva testa iegūšanas, nodaļās bija ieviesuši karantīnu.

"Gribu uzsvērt gan iedzīvotājiem, gan ārstniecības iestādēm, ka eksperimenti ar Covid-19 diagnosticēšanu nav pieļaujami. Ja ir aizdomas par inficēšanos ar Covid-19, analīzes noņem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Infektoloģijas centra, "Centrālās laboratorijas" vai "E.Gulbja laboratorijas" speciālisti. Šis gadījums apliecina, ka pašdarbība nav pieļaujama, jo tai ir ļoti smagas sekas," sacīja Viņķele.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu