Federācijas no visas pasaules aicina pārcelt Tokijas olimpiskās spēles

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Aicinājumam Starptautiskajai olimpiskajai komitejai (SOK) pārcelt 2020.gada Tokijas olimpiskās spēles sestdien pievienojusies Francijas Peldēšanas federācija un ASV Vieglatlētikas federācija, kas par to nosūtīja vēstuli ASV Olimpiskajai un paralimpiskajai komitejai (USOPC).

Norvēģijas Olimpiskajā komiteja (NIF), ASV Peldēšanas federācija ("USA Swimming") un Lielbritānijas Vieglatlētikas asociācijas ("UK Athletics") izpilddirektors Niks Kauards piektdien aicināja SOK pārcelt Tokijas olimpiskās spēles.

Francijas peldēšanas federācija sestdien pievienojās saviem ASV kolēģiem, aicinot atlikt Tokijas olimpiskās spēles koronavīrusa pandēmijas dēļ un palielinot spiedienu uz SOK.

"Pašreizējais konteksts neļauj pareizi organizēt 2020.gada olimpiskās spēles," pēc izpildkomitejas videokonferences paziņoja federācija.

Federācija aicināja Starptautisko Olimpisko komiteju "izpētīt atlikšanas iespēju", pamatojot atlikšanas nepieciešamību ar pasākumiem, kas ierobežo cilvēku pārvietošanos daudzās valstīs, ieskaitot Franciju. "Tas nozīmē, ka nevar garantēt godīgumu sportā, gatavojoties šīm sacensībām," pamato Francijas peldētāju virsorganizācija.

Sestdien aicinājumam atlikt spēles Tokijā pievienojās arī ASV vieglatlētikas vadības institūcija, vēstulē USOPC aicinot izdarīt spiedienu uz SOK un spēļu organizācijas komiteju, lai atliktu spēles koronavīrusa dēļ.

ASV Vieglatlētikas federācijas vadītājs Makss Sīgels vēstulē USOPC raksta, ka olimpiskās gatavošanās pasākumi "nav mūsu sportistu interesēs".

Siegels mudināja USOPC atbalstīt spēļu atlikšanu, atsaucoties uz atlētu veselību un drošību, kā arī traucēto treniņu darbu un sacensību grafikus, ko izraisījusi Covid-19 krīze.

"Mūsu sportisti ir pakļauti milzīgam stresa un trauksmes spiedienam, un viņu garīgā veselība un labsajūta ir viena no mūsu galvenajām prioritātēm," raksta Sīgels.

"Spēļu atlikšana vismaz liktu mūsu sportistiem justies komfortabli, zinot, ka viņiem būs pietiekami daudz laika, lai pienācīgi sagatavotos fiziski, garīgi un emocionāli, lai viņi varētu piedalīties drošās un sekmīgās olimpiskajās spēlēs, un ka viņi var pārorientēties uz rūpēm par sevi un savām ģimenēm, " viņš pamatoja.

Pensionētā ASV vieglatlētikas zvaigzne divkārtējs olimpisko spēļu čempions desmitcīņā Eštons Ītons sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja, ka vienīgā saprātīgā iespēja ir Tokijas spēļu atlikšana uz gadu.

"Tokijas spēles 2021.gadā. Nekam citam nav jēgas," raksta Ītons. "Viss pārējais ir sociāli bezatbildīgs."

"Kā SOK un Japānas Olimpiskā komiteja ar labāko sirdsapziņu var sarīkot vienu no pasaules lielākajām un nozīmīgākajām pulcēšanās reizēm, riskēt ar globālās inficēšanās paātrināšanos un sekmēt vissliktāko spēļu norisi vēsturē?" Ītons kritizē nerēķināšanos ar sportistu veselību.

"Lielākā daļa liecību solīja, ka Tokijas spēlēs ir/bija paredzētas kā vienas no labākajām olimpisko spēļu vēsturē," viņš piebilda. "Japāna, sportisti, sponsori, līdzjutēji, vietējie uzņēmumi - visi ir pelnījuši labāko. 2020.gads tas nav."

Spēļu atcelšanas idejai piebalso arī vācu virusologs Aleksandrs Kekule, kurš par olimpiskajām spēlēm koronavīrusa Covid-19 pandēmijas laikā sabiedriskajai vācu raidorganizācijai ARD izteicās šādi: "Praktiski nav labāka vīrusu festivāla kā tāds notikums." Tāpēc viņš ir kategoriski pret Tokijas olimpisko spēļu rīkošanu šovasar koronavīrusa uzliesmojuma laikā.

SOK ik pēc dažām dienām uzstājīgi atgādina, ka spēļu atcelšana vai pārcelšana šobrīd netiek izskatīta. Tāpat SOK iedrošina sportistus gatavoties olimpiskajām spēlēm ar maksimālu atdevi, taču daudzviet sporta infrastruktūra ir slēgta, kas liedz atlētiem trenēties vai arī viņiem nav līdzvērtīgu iespēju kā sāncenšiem, kuriem nav ierobežotu iespēju.

Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Pagaidām ASV Olimpiskā un paralimpiskā komiteja iet vienā solī ar SOK un mudina atlikt atlikšanu.

Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Spēļu sākums paredzēts 24.jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritēs paraolimpiskās spēles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu