Covid-19 ⟩ Kā strādā analīžu veicēji Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālajā references laboratorijā ik dienu tiek analizēti vidēji 600 paraugi aizdomās par jauno koronavīrusu. Darbs rit dienu un nakti bez brīvdienām, un par to, kā noris ikdiena laboratorijā, vakar, 21. martā, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Laboratorijā tiek nogādāti paraugi no visas Latvijas. Tos atved īpašos konteineros un pēc tam tie tiek izmeklēti.

"Tagad ir vidēji 600 paraugi dienā, bet vakar bija 738," pastāstīja laboratorijas vadītāja Jeļena Storoženko. "Paraugi nāk gan no teltīm, kas ir pie Latvijas Infektoloģijas centra, gan no lidostas un prāmja, no reģioniem, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāriem. Arī Centrālā laboratorija mums piegādā paraugus." 

Storoženko pastāstīja, ka izmeklējumi ir sarežģīts process.

"Mums notiek tā sauktā vīrusa genoma izolācija un attiecīgi to paraugu sagatavošana, lai turpmāk veiktu izmeklēšanu un identificētu ierosinātāju," skaidroja laboratorijas vadītāja. "Vīrusa genoms, protams, ir sarežģīts. Ir tā sauktie mērķa gēni, kurus laboratorijai vajadzētu identificēt un tikai tad varētu pateikt, ka šis ir tas SARS-CoV-2 vīruss."

Storoženko atklāja, ka paraugi tiek vesti bez pārtraukuma, un "mēs saprotam, ka tagad ir tāds moments, kad ir nepieciešams pēc iespējas vairāk aptvert tos cilvēkus, kas ir riska grupā, jo aiz jebkura pozitīva gadījuma stāv kontaktpersonas.

Tā ir vienīgā iespēja apturēt izplatību un nepieļaut sliktāko scenāriju," sacīja laboratorijas vadītāja.

Tādēļ nepieciešams laicīgi atklāt vieglos gadījumus, pauda Storoženko.

Vina pastāstīja, ka jūtot atbalstu gan no administrācijas puses, gan pat arī no ēdienu piegādātājiem..

"Tas ir komandas darbs, un tikai ar valsts atbalstu to visu var izturēt. Pietiekami ātri tika pieņemti pareizie lēmumi izmeklēt pacientus, kas ir riska grupā, sacīja Storoženko. "Arī tagad ir jūtams atbalsts. Domāju, ka kopīgiem spēkiem mums viss izdosies."

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka Latvijā līdz šim atklāti 139 Covid-19 gadījumi. 

Iepriekšējā diennaktī veikts 681 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, informēja Slimību kontroles un profilakses centrs. Kopumā Latvijā veikti 5127 izmeklējumi.

Jau ziņots, līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu