RAKUS mediķi izspēlējuši mācības par pirmās palīdzības sniegšanu Covid-19 pacientam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi mācībās izspēlējuši palīdzības sniegšanu inficētam pacientam ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Piektdien, 20. martā, RAKUS Neatliekamās palīdzības uzņemšanas klīnikā notika mācības, kuru mērķis bija pārbaudīt mediķu iemaņas rīcībai, uzņemot pacientu ar aizdomām par Covid-19. Tika izspēlēta situācija, kad uzņemšanas klīnikā ierodas pacients, kuram pēc apskates konstatē simptomus, kas atbilst slimības pazīmēm.

Namniece skaidroja, ka pēc scenārija pacienta stāvoklis strauji pasliktinājās un mediķu komanda operatīvi novērtēja situāciju, sniedza pacientam nepieciešamo palīdzību un izolēja no pārējo pacientu plūsmas.

Slimnīcas valdes loceklis un Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs norāda, ka pastāv iespējamība, ka, izplatoties Covid-19, personāls saskarsies ar situāciju, kad pacienti paši ierodas uzņemšanas klīnikā. Viņaprāt, mācības ir labākais veids, lai sagatavotos šādām situācijām.

Viņš skaidro, ka medicīnas personāls tajās iegūst neatsveramu pieredzi un noslīpē profesionālās iemaņas darbam reālajā dzīvē. Simulāciju izspēle ļauj arī pamanīt kādas nepilnības, kas būtu jāuzlabo, kam jāpievērš uzmanība, lai reālajā gadījumā nekas nekavētu palīdzības sniegšanu.

Tāpat Višņakovs atklāja, ka jau pašlaik RAKUS ir veikuši uzlabojumus Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, proti, pacienti, kuri uzņemšanā ierodas paši, vairs nedrūzmējas uzgaidāmajā telpā, bet gan tiek ielaisti tikai pēc pirmās apskates, lai novērstu risku, ka ar Covid-19 inficēts pacients nonāk saskarē ar citiem pacientiem.

Mācību procesu vadīja Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra vecākais simulāciju instruktors docents Reinis Balmaks.

RAKUS ārsti atgādina - ja cilvēki novēro augšējo elpceļu saslimšanas simptomus, viņi nedrīkst iet ārā no mājām un apdraudēt citus. Tā vietā nepieciešams sazināties ar savu ģimenes ārstu vai, ja pašsajūta strauji pasliktinās un pastāv dzīvības apdraudējums, zvanīt uz tālruņiem 8303 vai arī 113.

Jau ziņots, ka līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Līdz šim Covid-19 saslimušo skaits Latvijā sasniedzis 139, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu