"Stundu braukāju apkārt, lai nopirktu maizi." Latviešu MMA cīkstonis Madars Bertholds-Fleminas par Covid-19 situāciju Anglijā (2)

Madars Bertholds-Fleminas Foto: No personīgā arhīva
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Koronavīrusa straujā izplatība lielāka vai mazāka mēroga sekas ir atstājusi teju visur. Sarunā ar portālu "Apollo" Anglijā dzīvojošais jaukto cīņas mākslu (MMA) cīkstonis Madars Bertholds-Fleminas atklāja, ka arī viņš ikdienā saskaras ar Covid-19 izraisītajām sekām sabiedrībā.

Madars Bertholds-Fleminas ir latviešu MMA cīkstonis, kurš dzīvo Anglijas pilsētā Grimsbijā un cīņas aizvada slavenajā organizācijā "Cage Warriors", no kuras nākuši tādi pasaulē slaveni cīkstoņi kā Konors Makgregors, Maikls Bispings un Joanna Jendžeičika. Fleminas cīnās svara kategorijā līdz 77 kilogramiem. Diemžēl pēdējā cīņā, 7. martā tika piedzīvots zaudējums pret britu Ādamu Proktoru. Par šo cīņu un apstākļiem Anglijā turpinājumā.

Piezīme - saruna notika 21. martā.

Sveiks, Madar, pastāsti, kā koronavīruss ietekmējis situāciju pie jums?

Nu, uz darbu jau vēl ir jāiet, bet ir aizslēgti visi bāri un trenažieru zāles. Domāju, ka drīzumā viss tiks aizslēgts. Man šķiet, ka viņi tā pa mierīgo mēģina visu noslēgt, lai nav tā, ka uzreiz viss tiek aizvērts. Bet nu nezinu, sajūtas nav tās labākās.

Kā ir ar jums? Nevalda uzskats, ka "gan jau mūs tas neskars"?

Mums ir drusku citādi. Mēs jau zinām, kas notiek Latvijā un Lietuvā (Madara sieva ir dzimusi Lietuvā). Tāpēc to visu jau no paša sākuma uztvērām nopietni. Savukārt angļiem, cik esmu runājis, visiem ir pie kājas. Ja, piemēram, jāuztraucas par vecākiem cilvēkiem, angļi saka: "Tāpat viņiem ir laiks mirt." Nezinu, es savai mammai tomēr nenovēlētu nomirt."

Esi gatavs "noslēgties"? Iepircis krājumus esi?

Neko jau īsti nopircis neesmu. Veikalos jau īstenībā neko nopirkt nevar. Vakar aptuveni stundu braukāju apkārt, lai nopirktu maizi, bet tā arī to nedabūju.

Pat maizi dabūt nevar?!

Jā, mums traki, ir visi veikali izpirkti. Jāpagaida, kad visiem būs jānoslēdzas, tad gan jau kaut ko varēs veikalā dabūt. Bet par to nesatraucos, ēst māku taisīt, tāpēc arī nesatraucos.

Un kā ar tualetes papīru?

Jā, to mums jau pēdējās divas nedēļas ir grūti dabūt. Iepriekš, kad gāji pa veikalu un redzēji, ka cilvēki izķer tualetes papīru, nodomāji, ka viņi ir idioti, bet tagad, kad pašam mājās beidzas, negribas iet uz veikalu, jo padomās, ka tu esi muļķis.

Par Latviju arī tā aktīvi lasi?

Jā, sekoju, jo man Latvijā oma dzīvo. Īstenībā šosestdien bija biļetes nopirktas lidojumam uz Latviju, bet viss ir atcelts. Biju nopircis biļetes, lai pēc cīņas pabūtu ar omu, bet nesanāks. Kā jums Latvijā iet?

Rīgas centrs diezgan tukšs...

Labi ir, ka cilvēki tomēr klausa, ko viņiem saka. Man jau arī vairāk par apkārtējiem uztraukums, ne par sevi. Kad tu padomā, kā tas vīruss izplatās, saproti, ka uz savas sirdsapziņas negribas nevienu.

Foto: No personīgā arhīva

Sieva Lietuvai arī seko līdzi vai ne?

Sieva jau vispār "traka" palikusi. Man dzīve neapstājas. Dārzā esmu izbūvējis vietu, kur trenēties gan boksā, gan džiu-džitsā. Reizēm atnāk čomi pastrādāt. Bet sieva nopietnāk šo visu uztver. Visu laiku sazvanās ar Lietuvu. Atbraucu mājās, viss, ko es dzirdu, ir "vīruss" un "karantīna" (smejas).

Runājot par treniņiem, nekas neapstājas, ja?

Nē. Pēc pēdējā zaudējuma man motivācija ir trīsreiz lielāka. Kā jau visiem teicu, man laikam vajadzēja zaudēt, lai atkal dabūtu to atspērienu. Katru dienu tikai strādāju un trenējos. Uz trenažieru zāli gan nevar braukt, jo, ja mani tur pieķer trenējot, var atņemt trenera licenci. Protams, var aizvērt arī pašu zāli. Kā jau teicu, sataisīju sporta zāli mājas pagalmā, un tad brauc cilvēki trenēties. Bet es viņus mājās iekšā nelaižu, jo sieva pilnā karantīnā ir.

Piezīme - Fleminas ir arī pilntiesīgs treneris, kurš Anglijā jaukto cīņu mākslā trenē pieaugušos.

Pārejam tad pie pēdējās cīņas. Pats pirmais, kas mani pārsteidza, skatoties cīņu, bija tas, ka Proktors izskatījās teju vienu svara klasi lielāks. Taviem vārdiem, kas nogāja greizi?

Pretiniekam nācās zaudēt daudz svara, jā. Es ierados cīņas vietā, jau būdams vajadzīgajā svarā, bet viņš vēl staigāja pa karstajām vannām. Bet nebija viņš spēcīgs, fiziskā spēka ziņā, es domāju, lai gan ir liels. Es domāju, ka šeit nospēlēja tas, ka pēdējās divas nedēļas pirms cīņas visādi "dēmoni" dzīvoja pa galvu. Tie, kuri ir cīkstoņi, sapratīs, par ko runāju.

Tu sāc domāt par to, ka viņu organizācija popularizē, ka viņš ir labākais Anglijā, un sāc sev tik ļoti vairs neticēt. Pārāk daudz sāku domāt par to, kas notiks, ja mani noķers [ar sitienu], ja mani "izslēgs". 

Visa cīņa tā arī aizgāja. Visas 15 minūtes es nemēģināju uzvarēt. Galvā bija viena doma - tikai nezaudēt. Aizmirsu, ka jāmēģina arī vinnēt.

Jau nākamajā dienā gribēju iet uz sporta zāli, jo zināju, ka, pielabojot vienu vai divus elementus, es viņu reāli varēju uzvarēt. Pašā cīņas dienā jutos labi, bet, kad bija jācīnās, visu laiku galvā bija doma, ka tik par tuvu nepieeju, ka tik neizlaižu kādu [sitienu] cauri.

Pēc pirmā raunda ar treneri sapratām, ka izvēlētais plāns "uzbrūc un kusties" ("stick and move") nestrādās, bet jauns plāns cīņas laikā neparādījās. Paliku pie tā, kas bija, un, jā, tā tas arī beidzās. Kā jau teicu, attaisnojumus nevaru un negribu atrast. Ir jāstrādā, jo tagad ar galvu viss ir kārtībā. Zinu, ka varu paņemt sitienus. Nezinu, kāpēc pēkšņi man bija bail tikt nokautētam.

Man, skatoties cīņu, ienāca prātā, ka tu uztraucies par viņa greplingu un tāpēc ieturi distanci. Tā bija?

Jā, tieši šīs divas lietas - viņa greplings un bailes tikt nokautētam. Uz zemes viņam patiešām ļoti labā līmenī ir tā sauktais spiediens uz pretinieka gurniem. To viņš darīja ļoti augstā līmenī. Pie tā un aizsardzības pret mēģinājumiem mani nogāzt zemē man galvenokārt arī ir jāstrādā. Ceru, ka viņš dabūs to [čempiona] jostu un gada beigās atkal varēšu ar viņu iziet oktagonā.

Kad jau uzbruku, es trāpīju, bet neuzbruku pietiekami, kas arī, manuprāt, bija lielākā kļūda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I'm fine. Just disappointed with my performance. I learn a lot already, I will put some work in, and still will get that belt by end of 2020. Much respect to my opponent Adam Thanks all who keep supporting me, Thanks all my sponsors I know what to work, I know how to work, and i will put that work in. I just realised I can be with top European mma fighters in same cage, and if I will put the work in I will beat them all ??? Champ by end of 2020. #mma #ufc #boxing #bjj #muaythai #kickboxing #jiujitsu #fitness #martialarts #wrestling #gym #karate #fight #training #grappling #fighter #mixedmartialarts #workout #judo #brazilianjiujitsu #mmafighter #motivation #bellator #sport #nogi #taekwondo #oss

A post shared by Madars Bertholds-Fleminas (@latvianexpress.mma) on

Kādi plāni nākotnei?

Zinu, pie kā strādāt, mērķi nav mainījušies. Redzēs, protams, kas būs ar to karantīnu, bet, ja šis puisis bija viens no labākajiem visā Anglijā, tad, piestrādājot pie vienas vai divām lietām, labākais Anglijā būs latvietis.

Biju jau salicis treniņu grafiku. Vadoties pēc tā, ar savu treneri strādātu tikai reizi nedēļā. Pārējā laikā bija ieplānots daudz braukāt apkārt. Šajā cīņā varēja redzēt to, cik grūti ir mani piebeigt, lai gan viņš man trāpīja ar vairākiem spēcīgiem elkoņiem. Ļoti daudz cilvēku grib palīdzēt ar treniņiem.

Man šķiet, ka biju pieradis pie tā, ka mani treniņi nes rezultātus. Un tagad, kad nenostrādāja, saproti, ka kaut kas ir jāmaina. Līdz šim varēju iztikt, nestrādājot pie cīņas uz zemes un aizsardzības pret mēģinājumiem mani nogāzt. Šajos elementos arī plānoju pielikt. Tagad motivācija ir ļoti augsta. Pēdējo reizi zaudēju pirms četrarpus gadiem, savā pirmajā amatieru cīņā. Kā jau visiem teicu, atcerieties pēdējo reizi, kad zaudēju MMA cīņu, un kur esmu nonācis kopš tā laika.

Šī tev bija otrā no piecām līgumā paredzētajām cīņām. Tagad koronavīruss ir ieviesis izmaiņas visiem un visur, bet kāds bija oriģinālais plāns, kad biji paredzējis aizvadīt nākamo cīņu?

Bija doma vasaras vidū, jo atlikušās cīņas gribēju šā gada laikā - izcīnīt uzvaru nākamajā cīņā un izaicināt jostas turētāju. Redzēs gan, cik man cīņu vēl būs jāaizvada, līdz atkal varēšu pietuvoties cīņai par jostu. Tagad - kā būs, tā būs, jāskatās, kā šī krīze atrisināsies.

Parasti novēlu veiksmi, bet šoreiz tev un ģimenei novēlēšu veselību.

Paldies, tev arī. Galvenais ir klausīt norādījumiem, ko mums iesaka darīt.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu