Nagu griešana mājdzīvniekam. Viss, kas par to jāzina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Mājdzīvniekiem mēdz rasties likstas, kuras bez veterinārārsta nevar atrisināt, taču vienkāršāko mīluļa aprūpi daudzi saimnieki izvēlas veikt mājas apstākļos. Kā pareizi un cik bieži apgriezt dzīvniekam nagus, pastāstīja "PetCity" veterinārārste Jevgēnija Ostroga.

Kāpēc nagu griešana ir svarīga?

Kā skaidroja speciāliste, jāatceras: ja sunim ilgi nav griezti nagi, tas rada dzīvniekam diskomfortu: it īpaši tiem suņiem, kuri dzīvo iekštelpās, grūti staigāt, slīd kājas. Kad nagi izaug pārāk gari, dzīvnieka ķepām izplešas pirksti, redzami mainās stāja un kāju forma (tās ieliecas uz iekšu, jo suns mēģina noturēt līdzsvaru), kas tālāk rada problēmas ar skeletu un locītavām.

Nākamā problēma, kas sunim var sagādāt sāpes, ir garo nagu ieaugšana iekšā ķepas spilventiņā, it īpaši pirmajiem pirkstiņiem priekšķepās. Priekškājām pirmais nags, neatkarīgi no suņa svara un aktivitāšu līmeņa, nesaskaras ar zemi, tādēļ pats nenodilst, līdz ar to šiem pirkstiem ir īpaši jāpievērš uzmanība un nagi regulāri jāapgriež. 

Kaķiem ir līdzīgi kā suņiem. Ja kaķiem, kuri dzīvo iekštelpās, ir pietiekami daudz nagu asināmo un skrāpuļu, problēma nerodas. Taču, visbiežāk vecākiem kaķiem, kaķiem ar lieko svaru, kā arī kaķiem, kuriem ir ļoti mazkustīgs dzīvesveids, nagi mēdz pāraugt, kā rezultātā mainās stāja un nagi ieaug spilventiņos, radot sāpes, iekaisumu un klibošanu.

Savukārt tiem kaķiem, kas dodas ārā, nagus ieteicams negriezt nemaz, jo jāatceras, ka kaķim nagi kalpo, gan lai aizstāvētos, gan lai kāptu kokos vai uzlēktu uz sētas. Kaķis, kuram ir nogriezti nagi, suņa uzbrukuma gadījumā būs bezpalīdzīgs. 

Kad mīlulim no nagu griešanas ir bail

Ir būtiski atcerēties, ka dzīvnieku pie nagu griešanas ir jāsāk radināt jau no mazotnes. Tomēr, ja kucēna vecumā šī pieradināšana ir nokavēta, arī vēlākā vecumā ir iespējams mīlulim iemācīt ko jaunu.

"Pat ja ir liels suns, kuram labi nodilst nagi, viņš tāpat ir jāradina pie tā, ka drīkst aiztikt viņa kājas, pirkstus, griezt nagus. Pat ja tas ir tikai milimetrs vai gandrīz necik, mēs vismaz pieskaramies ar šķērēm pie pirkstiem. Kā es saku, tas būtu jādara vismaz reizi nedēļā - ne jau tāpēc, ka tik bieži jāgriež nagi, bet tāpēc, lai dzīvnieks atcerētos šo procesu," skaidro Ostroga.

Tāpat viņa norāda, ka saimniekam ir rūpīgi jāpārdomā, kādos apstākļos tiek griezti nagi, - vai mīlulim ir ērti? 

"Tādas metodes kā dzīvnieka nogāšana ar spēku, lai nogrieztu viņam nagus, ir pilnīgi nepieļaujamas. Kādā brīdī mīlulis pakļausies, bet tas nenozīmē, ka dzīvnieks neizjūt stresu, paniku un sāpes, turklāt šo iemeslu dēļ viņš var kļūt agresīvs un bīstams cilvēkam. Tādēļ jau bērnībā var iemācīt, ka katru reizi, kad mums rokās ir šķēres, viņš dabū našķus, kurus citkārt nedabū. Līdz ar to, ar našķu palīdzību, cilvēks var pamazām sākt skarties klāt mīluļa kājām un nagiem," pamāca speciāliste.

Svarīgākais ir dzīvniekam iemācīt, ka nagu griešana nav nekas tāds, uz ko ir jāreaģē ar satraukumu vai bailēm. Nagu griešanu mierīgi var veikt arī saimnieki mājās. Grūtāk nagus kopt ir tiem mājdzīvniekiem, kuru nagi ir melni, jo tādiem nevar redzēt dzīvnadzi. Šajos gadījumos jānogriež vien pāris milimetri un jāpalūkojas, vai naga vidū nav redzams melns punktiņš – ja tas ir saskatāms, nags ir nogriezts pietiekami un tālāk griezt vairs nedrīkst. 

Kaķiem nagu griešanu veikt ir vieglāk, jo viņiem nagi ir caurspīdīgi un ir ļoti labi redzams dzīvnadzis. 

No iegriešanas dzīvnadzī ir ļoti jāuzmanās, jo tas dzīvniekam rada asas sāpes un asiņošanu, liekot turpmāk baidīties no šā procesa. Pirmo reizi nagu griešana noteikti būtu jāveic pie veterinārārsta, kurš parādīs, kā pareizi un cik tālu drīkst griezt, lai pēc tam saimnieki mājas apstākļos bez klīnikas atmosfēras varētu mīluli lēnām radināt pie nagu griešanas. 

"Jāatceras, ka nags nav tikai nags - tā ir pirksta pēdējā falanga, tāpēc labi apasiņota un tur iekšā ir nervi. Tādēļ ir būtiski netrāpīt dzīvnadzī," norāda Ostroga. 

Cik bieži nagi ir jāgriež?

Nagu griešanas biežums mājdzīvniekiem ir ļoti individuāls, ņemot vērā katra dzīvnieka šķirni un svaru. Piemēram, dekoratīvo šķirņu sunīšiem, pat ja viņi daudz pastaigājas pa āru, nagi visbiežāk nenodilst, jo viņiem ir ļoti neliels svars. Savukārt lielo šķirņu suņiem bieži pašiem mēdz nodilt nagi. Līdz ar to, ja mīlulis vairāk guļ gultās un pārvietojas pa mīkstām virsmām, tad saimniekam jāseko līdzi, cik nagi ir gari, un tos jākopj pašam.

"Nav konkrēta vecuma, no kura jāsāk griezt nagi, bet, jo ātrāk mēs sākam mīluli radināt, jo labāk. Pēc tam viss būs atkarīgs no dzīvesveida, šķirnes un svara," piebilst speciāliste. 

Jāņem vērā, ka nagu griešanai pieejamas ļoti daudzas un dažādas nagu knaiblītes, līdz ar to ir svarīgi iegādāties savam mīlulim atbilstošākās. Kā skaidro speciāliste, vislabāk ir doties uz "PetCity" mājdzīvnieku veikalu un pārdevējām raksturot sava mīluļa šķirni, izmērus un svaru, lai būtu iespējams noskaidrot viņam piemērotāko šķērīšu izmēru un veidu. 

Tāpat Ostroga pastāsta, ka klīnikā joprojām saimnieki mēdz interesēties par nagu izņemšanas procedūru kaķiem. "Latvijā ar likumu ir aizliegtas šādas operācijas, jo tās ir operācijas, kas pārveido izskatu, līdzīgi kā ausu vai astes griešana. Cilvēki bieži neapzinās, ka tā ir nevis nagu, bet gan pirksta falangu izņemšana - drastiska rīcība," skaidro speciāliste. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu