"Vai tas ir droši, ja cilvēki uz Covid-19 analīzēm dodas īrētā auto?" Iedzīvotāji satraukušies par koplietošanas auto izmantošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Artyom Geodakyan/Artyom Geodakyan/TASS

Portāla "RUS.TVNET" redakcija saņēmusi aculiecinieka jautājumu - vai pašlaik ir droši īrēt koplietošanas servisos pieejamos auto. Satrauktais rīdzinieks novērojis, ka daži iedzīvotāji uz mobilajiem Covid-19 analīžu punktiem dodas īrētos auto. 

"Tas ir normāli cilvēkiem braukt nodot analīzes ar koplietošanas auto? Turklāt policija tam nepievērš nekādu uzmanību. Pēc tam taču to mašīnu izmantos kāds cits," ziņoja kāds lasītājs, kas novērojis servisa "Carguru" automašīnu rindā uz C-19 analīžu nodošanas punktu.

No firmas pārstāvja RUS.TVNET noskaidroja, ka šī automašīna tiekot dezinficēta. Tāpat viņš stāstīja arī par darba protokolu, kas īpaši izstrādāts pašreizējai situācijai:

"Ir pastiprināta uzmanība un prasības, kas attiecas uz automašīnu tīrību. Standarta situācijā visas mūsu mašīnas tiek profesionāli nomazgātas vismaz reizi nedēļā. Gan ārpuse, gan salons. Uzsveru, ka tīrīšanu veic profesionāļi ar profesionāliem tīrīšanas līdzekļiem.

Tāpat mūsu darbinieki seko līdzi "Carguru" klientu atsauksmēm un, neatkarīgi no tā, kad mašīna ir bijusi apkopē, pēc nepieciešamības to nosūtīs uz papildu mazgāšanu.

Kopš marta sākuma visās automašīnās ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi. Diemžēl, dažkārt tie pazūd, taču mēs tos papildinām, kolīdz tos esam saņēmuši.

Katrā mašīnas pārbaudes laikā darbinieki veic stūres, kā arī pārējo vietu, ko šoferi aiztiek visbiežāk, dezinfekciju.

Ja mašīna ir bijusi pie analīžu nodošanas punkta, tā uzreiz tiek izņemta no publiski pieejamo auto saraksta. Tad tā 72 stundas atrodas karantīnā, pēc kā seko tīrīšana un dezinfekcija.

Turklāt ir bijis pat gadījums, kad mašīna tika novietota karantīnā tāpēc, ka vīrietis tajā bija vedis cilvēku no ārzemēm, kuram vīrusa simptomu nebija.

Pagājušās nedēļas beigās par savu jauno darba protokolu informējām policiju un lūdzām, lai situācijā, ja "Carguru" automašīna tiek manīta pie kāda no mobilajiem analīžu punktiem, mēģina par to informēt mūs, lai tālāk rīkotos pēc jaunā protokola.

Mēs cītīgi sekojam līdzi situācijai un nepieciešamības gadījumā ieviesīsim stingrākus drošības pasākumus. Piemēram, ieviesīsim kontroles sistēmu, kas mūs brīdinās, jau automašīna manīta vietā, kur ir augstāks risks.

Vēlos izmantot šo iespēju un lūgt mūsu klientus būt atbildīgiem un izmantot personīgās higiēnas preces, kā arī informēt mūs par situācijām, kurās pastāv kaut mazākais risks, ka automašīnā uzturējies ar koronavīrusu inficēts cilvēks.

Tāpat vēlamies informēt, ka klientu aktivitāte ir ļoti samazinājusies, vidēji ar automašīnu brauc 2-3 reizes dienā. Mūsuprāt, ar mūsu drošības pasākumiem, tas būtiski samazina inficēšanās risku mašīnā."

RUS.TVNET noskaidroja kādus piesardzības pasākumus ievēro cita koplietošanas auto kompānija "CityBee". Lūk, ko izdevās noskaidrot:

"Auto, kurus cilvēki izmanto, lai aizbrauktu uz analīzēm jebkurā no 3 punktiem (Brīvības iela, Biķernieku trase, Infektoloģijas centrs) automātiski pēc tam 72 stundas dienas stāv dīkstāvē.

Mums jau ir IT sistēmā iestrādāts – ir iezīmētas šīs teritorijas un līdzko mūsu auto kaut vai tikai izbrauc cauri šai zonai, tas automātiski vairs nevienam nav pieejams 72 stundas.

Pēc 72 stundām visi šie auto tiek īpaši dezinficēti, ko veic trešās puses profesionāls uzņēmums. Tikai pēc šīm 72 stundām un speciālās dezinfekcijas auto tiek palaists atpakaļ apgrozībā, 72 stundas atstājam to dīkstāvē, jo ir informācija, ka pēc 72 stundām vīruss nomirst, bet tāpat vēl papildus dezinficējam.

Kā arī mūsu darbinieki seko līdzi auto, kuri ir izbraukuši caur lidostu vai ostu – šie auto arī tiek ievietoti karantīnā uz 72 stundām un tad dezinficēti. Tāpat visi auto, kas pamet Latvijas robežu, lai dotos uz Igauniju vai Lietuvu, arī tiek ielikti 72 stundu karantīnā un tad dezinficēti pilnībā.

Papildus katru dienu mūsu darbinieki veic iekšējo dezinfekciju auto, kurus apkopj – tiek dezinficēta stūre, ātruma pārslēgs, pogas, josta un trauciņi

Tāpat gaidām pasūtījumu, kas būšot šīs nedēļas laikā, lai izvietotu visos auto dezinfekcijas līdzekļus, cimdiņus un salvetītes, kurus klienti varēs izmantot, lai papildus visu dezinficētu un atstātu šo dezinfekcijas līdzekli nākamajam klientam. Ļoti lūdzam cilvēkus būt saprotošiem un neņemt dezinfekcijas līdzekļus sev līdzi.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka pēdējās diennakts laikā atklāts vēl 41 Covid-19 saslimšanas gadījums, kas ir lielākais diennaktī konstatēto gadījumu skaits līdz šim. Kopā inficēti 180.

Pēdējo 24 stundu laikā, tests veikts 987 cilvēku, taču līdz šim kopumā Latvijā pārbaudījušies 6114 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu