Izkrāpa vairākus tūkstošus eiro no 10 cilvēkiem. Policija rosina apsūdzēt viltus miljonāru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pagājušās nedēļas beigās Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes likumsargi pabeidza izmeklēšanu lietā par desmit personu apkrāpšanu. Par šo noziegumu aizdomās tiek turēts 1986. gadā dzimis vīrietis, kurš ļaunprātīgi izmantojis iedzīvotāju uzticību, solījis veikt remontdarbus, mudinājis iesaistīties finanšu investīcijās un, vadoties pēc katras personas vēlmēm, piedāvājis citus pakalpojumus. Taču rezultātā iedzīvotāji apkrāpti un viņiem nodarīti finansiāli zaudējumi kopumā 51 188 eiro apmērā, portālu "Apollo" informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē bija saņemti vairāku cietušo personu iesniegumi par krāpšanām, kas izdarītas laika posmā no 2018. gada februāra līdz 2019. gada martam. Saistībā ar šiem gadījumiem bija uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas (krāpšana lielā apmērā), 177. panta pirmās daļas (krāpšana) un 180. panta pirmās daļas (krāpšana nelielā apmērā). Šā gada 20. martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi kriminālprocesu pret 1986. gadā dzimušo vīrieti nosūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Katram cietušajam aizdomās turētais izmantoja individuālu pieeju, izdomāja dažādus stāstus par sevi, ņemot vērā cietušo individuālās intereses un uzticības pakāpi. Piemēram, sarunā ar kādu no cietušajiem aizdomās turētais bija uzdevies par bijušo miljonāru. Vairumā gadījumu cietušajiem tika piedāvāts veikt remontdarbus, pieprasot priekšapmaksu. Lai iegūtu cietušo uzticību un radītu priekšstatu, ka darbi tiks izdarīti, krāpnieks bija remontdarbus uzsācis, taču pēc priekšapmaksas saņemšanas pārtraucis iesākto un ar saņemto naudu pazudis.

Citos gadījumos cietušajiem tika piedāvāts ieguldīt naudu dažādās biznesa aktivitātēs, solot ātru peļņu. Proti, tika piedāvāts investēt līdzekļus dārglietu un bižutērijas tirdzniecībā, darījumos ar kriptovalūtu, nekustamajiem īpašumiem un taksometru pārvadājumu biznesā. Taču solīto peļņu cietušie tā arī neguva, un arī iemaksātā nauda viņiem netika atdota.

Uzticība mazpazīstamajai personai, kurai cietušie nezināja ne īsto vārdu, ne uzvārdu, bija tik liela, ka atsevišķos gadījumos iedzīvotāji, noticot aizdomās turētā stāstiem par to, ka nauda nepieciešama steidzami, pēc viņa lūguma bija paņēmuši uz sava vārda aizdevumu un nodevuši aizdevumā saņemto naudu aizdomās turētā rīcībā.

Visos gadījumos persona bija sevi dēvējusi dažādos izdomātos vārdos. Taču, ņemot vērā, ka šī persona jau iepriekš bija nonākusi policijas redzeslokā par līdzīgiem noziegumiem un cietušie varēja viņu atpazīt, ātri vien tika noskaidrota viņa patiesā identitāte. Jāpiemin, ka aizdomās turētais vīrietis iepriekš nonācis policijas redzeslokā par vēl 42 cilvēku apkrāpšanu un jau ziņots, ka 2018. gadā Valsts policija šo lietu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu