"Izpostīja visus 15 stropus, neko neatstāja šoreiz." Lubānas pusē lāčus vaino bišu dravas izpostīšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lāči. Ilustratīvs attēls.
Lāči. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lubānas pusē pie Liedes kroga viens vai vairāki lāči pilnībā izpostījuši kādu bišu dravu ar 15 stropiem, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Bišu novietne atradusies pie kādas neapdzīvotas mājas, turklāt šajā vietā lācis ciemojies arī pirms desmit gadiem.

"Mēs saprotam, ka lācis tagad ceļu zina, un jādomā, kā aizsargāt dravu," laikrakstam sacījusi dravnieka meita Renāte.

"Liekas, ka te bija vairāki lāči. Izpostīja visus 15 stropus, neko neatstāja šoreiz, visas bites beigtas," LA stāstījusi dravnieka meita, piebilstot, ka drava izvietota vairākās vietās, līdz ar to lācis medus biznesu pilnībā nav iznīcinājis.

Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Jānis Ozoliņš norāda, ka lāču nelūgtā viesošanās bišu dravās nav nekas jauns un var atkārtoties atkal. Viņš iesaka dravas aizsargāt ar elektrisko žogu, tas arī esot vienīgais efektīvais risinājums.

Šogad pagaidām izpostīta tikai pirmā drava, lai gan ziņojumi par mežos redzētiem lāčiem tiekot saņemti teju katru otro dienu, vēsta laikraksts.

"Ir jārēķinās, ka bites ir jāaizsargā un lāčus mūsu mežos varēs sastapt arvien biežāk. Pie mums dzīvo Baltijas populācijas lāči, mēs nedalām viņus Igaunijas un Krievijas lāčos. Tas, vai viņi šeit vairojas, ir cits jautājums. Bet visticamāk, ka jā, lai gan pagaidām nav pārliecinošu pierādījumu," skaidro pētnieks.

Pērn brūno lāču monitoringā izdevies Latvijā apzināt 18 lāčus. Latvijas teritorijā dominē lāču tēviņi, kuriem raksturīga samērā attāla migrācija - "Silavas" pētnieki secinājuši, ka viens lācis pārvietojies pat 76 kilometru attālumā gada laikā. Atsevišķos gadījumos tie varot veikt arī lielākus attālumus īsākā laika periodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu