Covid-19 ⟩ Vēlme palīdzēt un ārstēt ir lielāka par bailēm. Saruna ar NMPD darbinieku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls. "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ ➡️ Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!" NMPD darbinieki atbalsta akciju #paliecmājās
Ilustratīvs attēls. "Mēs paliekam darbā jūsu dēļ ➡️ Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!" NMPD darbinieki atbalsta akciju #paliecmājās Foto: Facebook/NMPD

Mediķi visā pasaules šobrīd strādā pastiprinātas slodzes apstākļos, turpinot glābt dzīvības un cīnoties ar Covid-19 izplatību. Kamēr Lielbritānijas iedzīvotāji stigmatizē mediķus, kuri nonāk saskarē ar koronavīrusu, tikmēr Latvijā sabiedrība medicīnas darbiniekus, labprāt, cienā ar siltām pusdienām un gaida ar atplestām rokām.

Portāls "Apollo" sazinājās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku Aldi (vārds mainīts), lai noskaidrotu, kā šobrīd jūtas paši mediķi.

Jautāts, vai ikdienas rutīnā ir kas mainījies, feldšeris norāda, ka pat nezina, ko atbildēt uz šo jautājumu. "Ir palielinājusies slodze, kā arī Covid-19 dēļ ir jāievēro pastiprināta piesardzība, izmantojot individuālos aizsardzības līdzekļus."

Aldis norāda, ka, protams, zemapziņā viņš izjūt bailes, vai viņš pats nevarētu būt inficējies, taču viņš norāda, ka vēlme palīdzēt un ārstēt ir lielāka par bailēm:

"Bet es nekādā gadījumā nedomāju, ka varētu atteikt palīdzību."

Ir pacienti, kuri ir saprotoši, ka NMPD citreiz nākas nedaudz uzgaidīt, bet ir arī tādi, kuri to nespēj. Jautāts, kāda ir viņa attieksme pret neiecietīgajiem pacientiem, Aldis nezaudē dzīvesprieku un atbild:

"Ja viņiem ir aizdomas, viņi, protams, ir satraukušies un grib, lai mēs ierodamies pēc iespējas ātrāk. Es viņus pilnībā saprotu. Šie cilvēki ar medicīnu vispār nav saistīti un viņiem ir grūti novērtēt savu stāvokli. Es esmu saprotošs un nevienam neko nepārmetu."

Aldis norāda, ka cilvēki vismaz viņa pieredzē vienmēr ir ļoti atsaucīgi un pateicīgi. "It sevišķi pēdējā laikā. Cilvēki ir ļoti pateicīgi un saprotoši, pat tad, ja ir jāpagaida."

NMPD darbinieks atklāj, ka sabiedrība ir sagādājusi ļoti daudz siltu pusdienu un dzērienu. Viņš visu savu kolēģu vārdā izsaka ļoti lielu pateicību par šādu pretimnākšanu.

Uz jautājumu, kā vēl sabiedrība varētu palīdzēt mediķiem smagajā ikdienā, Aldis atbild, ka viņiem "pietiek ar to pašu".

"Mēs darām savu darbu, mēs saņemam algu, mēs nekad neesam gaidījuši  un arī negaidām pateicības. Pat īsti nezinu... Pēdējās nedēļās ir tiešām ļoti mainījusies [sabiedrības] attieksme. Manos izsaukumos cilvēki ir ļoti pateicīgi par mūsu ierašanos."

Glābējs sarunas beigās uzsver, ka ir jāievēro valdības noteiktie ierobežojumi, jo "nekad nevar zināt, kā inficēšanās ar koronavīrusu var noritēt arī tiem, kuriem nav hronisku slimību".

"Īpaši jāpiedomā cilvēkiem gados un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, bet arī par jauniem cilvēkiem nevar zināt," norāda mediķis.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka valdība otrdien, 24. martā, konceptuāli vienojusies nodrošināt piemaksas mediķiem, kuri strādā, lai ierobežotu un novērstu Covid-19 pandēmijas sekas, martā plānojot nodrošināt līdz pat 50% lielas piemaksas, pēc Ministru kabineta sēdes tiešsaistes preses konferencē pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Ministre uzsvēra, ka minētai "Paldies!" šoreiz ir izteikts konkrētos skaitļos. Plānots, ka Covid-19 pandēmijas seku novēršanā iesaistītie mediķi trīs mēnešus, ieskaitot martu, saņems piemaksas pie algas. 

Valdības piedāvājums ietver tos cilvēkus, kas "diendienā kopš februāra beigām brauc pie cilvēkiem uz izsaukumiem, ņem analīzes, strādā laboratorijās, veic epidemioloģisko uzraudzību", stāstīja ministre.

Tas nozīmē, ka piemaksas saņemtu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, ģimenes ārsti, Slimību profilakses un kontroles centa speciālisti, Veselības ministrijas Krīzes vadības grupas speciālisti, Latvijas Infektoloģijas centra mediķi, laboratorijās un uzņemšanas nodaļās strādājošie.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu