LTRK: Ja drīzumā valsts atbalsta instrumentus nepiemēros neatkarīgi no nozares, sekos masveida kolektīvās atlaišanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki ar lietussargiem.
Cilvēki ar lietussargiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Ja drīzumā valsts atbalsta instrumenti - dīkstāves pabalsts un iespēja pagarināt nodokļu nomaksas termiņus - nepiemēros pēc citiem, no konkrētas nozares neatkarīgiem kritērijiem, sekos masveida kolektīvās atlaišanas, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš uzsvēra, ka LTRK joprojām pastāv uz to, ka atbalstu vajadzētu paredzēt neatkarīgi no pārstāvētās nozares, un nav pareizi šauri definēt krīzes skartās nozares un atbalstu paredzēt tikai to uzņēmumiem. Tāpēc viņš pozitīvi novērtēja Saeimas gatavību likumprojektā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" minētos atbalsta rīkus paredzēt neatkarīgi no nozares, lai uzņēmēji varētu saglabāt darba vietas iespējami vairāk cilvēkiem. 

"Brīdī, kad likums tika pieņemts, mums izdevās pārliecināt parlamentu, ka atbalstam ir jābūt, neraugoties uz nozari. (..) Tagad likumā ir divi deleģējumi valdībai - atbalstāmajām nozarēm dot dīkstāves pabalstu un iespēju pagarināt nodokļu nomaksas termiņus, taču drīzumā uz valdības darba galda būs noteikumi par šo pašu atbalsta instrumentu piešķiršanu pēc citiem kritērijiem neatkarīgi no nozares," sacīja Endziņš.

Pēc viņa teiktā, tas ir sevišķi būtiski, lai eksportējoši ražotāji un pakalpojumu sniedzēji, kam ir būtiska loma Latvijas tautsaimniecībā, saglabātu savu darbību. Pēc viņa teiktā, šo ceturtdien vai vēlākais nākamotrdien valdība apstiprinās jaunos noteikumus par likumā paredzēto atbalsta rīku piemērošanu uzņēmumiem pēc citiem, no nozares neatkarīgiem kritērijiem. 

Endziņa ieskatā, būtiski šos noteikumus maksimāli ātri pieņemt, jo tie attiecas uz tādiem uzņēmumiem, kurus Latvijai būtiski nezaudēt no tautsaimniecības viedokļa. Pretējā gadījumā, ja strauja rīcība nesekos, sekos masveida kolektīvās atlaišanas.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien pieņēma Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos noteikumus par nozarēm, kurām sakarā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija. Atbilstoši šiem noteikumiem dīkstāves pabalstu sākotnēji saņems ap 73 000 darba ņēmēji transporta un pārvadājumu, viesmīlības, tūrisma un kultūras nozarēs.

Minētie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu tās Covid-19 krīzes skartās nozares, kuru strādājošajiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Iepriekš politiķi pieļāva iespēju minēto nozaru sarakstu pēc nepieciešamības papildināt.

Kā norāda normatīvā akta autori, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, saistībā ar Covid-19 izplatību radīto krīzi valsts atbalsta pasākumi un mehānismi piemērojami ap 17 500 uzņēmumiem, kuri kopumā nodarbina aptuveni 73 000 darbiniekus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu