Mediķiem par darbu Covid-19 izplatības likvidēšanā tiks piešķirtas prēmijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķi aizsargtērpos pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.
Mediķi aizsargtērpos pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība otrdien konceptuāli vienojusies nodrošināt piemaksas mediķiem, kuri strādā, lai ierobežotu un novērstu Covid-19 pandēmijas sekas, martā plānojot nodrošināt līdz pat 50% lielas piemaksas, pēc Ministru kabineta sēdes tiešsaistes preses konferencē pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele.

"Ar lielu prieku un gandarījumu vēlos darīt zināmu, ka mediķiem, sabiedrības veselības speciālistiem, farmaceitiem un atbalsta personālam šodien tiek teikts "Paldies!" par misijas apziņu un darbu, apzinīgumu, patriotismu, ko mediķi parāda vairāk nekā mēnesi, lai sagatavotos un ierobežotu Covid-19 izplatību. Viņi stāv mūsu sabiedrības veselības sardzē un dara bez diskusijām darbu, kas ļauj mums būt salīdzinoši labā situācijā nekā citās Baltijas valstīs," teica politiķe.

Ministre uzsvēra, ka minētai "Paldies!" šoreiz ir izteikts konkrētos skaitļos. Plānots, ka Covid-19 pandēmijas seku novēršanā iesaistītie mediķi trīs mēnešus, ieskaitot martu, saņems piemaksas pie algas. 

Valdības piedāvājums ietver tos cilvēkus, kas "diendienā kopš februāra beigām brauc pie cilvēkiem uz izsaukumiem, ņem analīzes, strādā laboratorijās, veic epidemioloģisko uzraudzību", stāstīja ministre. Tas nozīmē, ka piemaksas saņemtu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, ģimenes ārsti, Slimību profilakses un kontroles centa speciālisti, Veselības ministrijas Krīzes vadības grupas speciālisti, Latvijas Infektoloģijas centra mediķi, laboratorijās un uzņemšanas nodaļās strādājošie.

Par martu piemaksas varētu sasniegt pat 50%, gan vērtējot slodzi un piesaisti, teica Viņķele. Savukārt nākamo divu mēnešu apmērā piemaksa varētu tikt noteikta līdz 20%, to attiecinot uz plašāku cilvēku loku, pieļaujot, ka, Covid-19 izplatoties, slimnīcām reģionos pieaugs darba apjoms.

Viņķele pastāstīja, ka ir rasta iespēja finansiālai pateicībai farmaceitiem un viņu palīgiem. Patlaban par kompensējamo zāļu receptēm no pacientiem tiek ieturēti nelieli maksājumi, ko saskaņā ar valdības piedāvājumu trīs mēnešu periodā varētu tikt atstāti aptiekām farmaceitu atalgojumam.

Kopumā krīzes piemaksas varētu sasniegt 8 miljonus eiro trīs mēnešos

Galīgo lēmumu plānots pieņemt valdības sēdē ceturtdien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu