No futbola superzvaigznes līdz cietumniekam. Kas notika ar leģendāro Ronaldinju?

Ronaldinju Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Brazīliešu futbola leģenda Ronaldinju šobrīd atrodas Paragvajas cietumā, un viņam draud līdz pat sešu mēnešu cietumsods. Kā spēlētājs, kurš tika uzskatīts par futbola ikonu, spēja krist tik zemu?

Ronaldinju (pilnajā vārdā Ronaldu de Asis Moreira) ir brazīliešu futbolists, kurš ir dzimis 1980. gadā Brazīlijas pilsētā Portualegri. Savas karjeras laikā spēlētājs ir pārstāvējis tādus futbola pasaules gigantus kā FC "Barcelona", AC "Milan" un Parīzes "Saint-Germain". Savu spēju virsotnē Ronaldinju neapšaubāmi bija planētas labākais spēlētājs. Diemžēl šis periods bija ļoti īss...

Futbola pasaule pie Ronaldinju kājām

Ronaldinju Brazīlijas komandas sastāvā kļuva par Pasaules kausa ieguvēju 2002. gadā, kad jaunajam futbolistam bija vien 22 gadi, bet šā turnīra ceturtdaļfināla mačā pret Angliju tieši Ronaldinju guva uzvaras, pēcāk arī saņemot sarkano kartīti.

Brazīlieša karjeras turpinājums bija tikpat spilgts, cik viņa apbrīnojamās darbības ar bumbu. Vēl vienu sezonu Ronaldinju aizvadīja, pārstāvot Parīzes "Saint-Germain", bet jau nākamajā vasarā galdā bija piedāvājums no Spānijas futbola giganta FC "Barcelona".

Tieši Katalonijas klubā Ronaldinju zvaigzne uzmirdzēja visspožāk. Platformā "Youtube" ir atrodami neskaitāmi video ar brazīlieša filigrānajām darbībām laukumā, pārstāvot slaveno spāņu klubu. Pirms futbola pasauli "privatizēja" Lionels Mesi un Krištianu Ronaldu, sporta lielākā zvaigzne bija tieši Ronaldinju.

2005. gadā brazīlietis izcīnīja prestižo "Ballon d'Or" balvu, kas tiek pasniegta gada labākajam futbolistam. Taču jau gadu vēlāk Ronaldinju karjerā pienāca pagrieziena punkts. Citi spēlētāji 26 gadu vecumā tikai sāk patiesi realizēt savu potenciālu, turpretī Ronaldinju šajā agrajā vecumā sāka strauji regresēt.

Video: Visi Ronaldinju vārtu guvumi "Barcelona" sastāvā

2006. gada Pasaules kauss Vācijā

Kā jau ierasts, brazīlieši uz Pasaules kausa izcīņu devās tikai ar vienu mērķi - kļūt par čempioniem. Šajā reizē par spīti ne pārāk zvaigžņotam sastāvam brazīliešu cerības nemazinājās, jo viņu rīcībā bija pasaulē labākais futbolists.

Brazīliešu prese bija gatava kronēt Ronaldinju par nākamo Pelē, bet, iespējams, apkārtējo cerības viņam bija pārāk smaga nasta. Slavenais brazīlietis allaž faniem ir licies neaprakstāmi talantīgs, bet savu darbu tā īsti nopietni viņš neuztvēra.

Ronaldinju aizvadīja vāju turnīru, atzīmējoties tikai ar vienu rezultatīvu piespēli, savukārt viņa pārstāvētās Brazīlijas valstsvienības ceļš pretim čempiones titulam apstājās jau ceturtdaļfināla mačā pret Franciju. Tieši Ronaldinju spēles beigās bija iespēja no standartsituācijas izlīdzināt rezultātu, bet viņa raidītā bumba aizsvilpa gar vārtu stabu.

Lai gan nav šaubu, ka Brazīlijas valstsvienība nebija veiksmīgi komplektēta, lielāko kritiku, protams, saņēma tieši komandas spilgtākā zvaigzne.

Pēc šā turnīra Ronaldinju "Barcelona" rindās aizvadīja vēl vienu spilgtu sezonu, pirms pussargu sportiskās formas trūkuma dēļ sāka vajāt savainojumi. 2007./2008. gada sezonā viņš aizvadīja vien 14 spēles.

Tad sekoja pāreja uz AC "Milan", kur brazīlieša zvaigzne vēl epizodiski uzmirdzēja, bet traumas un regulārs sportiskās formas trūkums liedza spēlētājam realizēt savu potenciālu. Pēc trīs Itālijas klubā nospēlētām sezonām Ronaldinju vien 31 gada vecumā atgriezās Brazīlijā.

Video: Brazīlijas un Francijas izlašu 2006. gada Pasaules kausa spēles spilgtākie momenti

Bankrots un bezrūpīgs dzīvesveids

Ārzemju mediji ir aprēķinājuši, ka Ronaldinju savas karjeras laikā ir nopelnījis vairāk nekā 90 miljonus ASV dolāru (81 miljons eiro). Taču 2018. gadā leģendārajam futbolistam par parādu nemaksāšanu konfiscēja Brazīlijas pasi un tika ziņots, ka futbolista kontā tobrīd ir vien pieci ASV dolāri. 

Ronaldinju dzīvesveids noveda gan pie viņa futbolista karjeras strauja norieta, gan arī finansiālām problēmām. Medijos vairākkārt izskanēja informācija par ballītēm pludmalēs, klubos un citās izklaides vietās. Šāda attieksme pret futbolu neizbēgami noveda pie formas zaudēšanas. Iespējams, vislabāk Ronaldinju sarunā ar "Bleacher Report" aprakstīja kāds AC "Milan" darbinieks.

"Milānā ir spēlējuši daudzi no pasaules futbola vēsturē labākajiem spēlētājiem. Ronaldinju, visticamāk, bija talantīgākais no viņiem visiem. Tikai viena problēma - viņš nevēlējās klausīt trenerus. Leonardo [Auraho] viņam ļāva ballēties, turpretī Ančeloti un Alegri no Ronaldinju pieprasīja profesionālu attieksmi, bet viņš to vienkārši nespēja demonstrēt," izteicās anonīmais "Milan" darbinieks.

Vieglprātību apliecina arī ekstravagantie Ronaldinju pirkumi. Sportista rīcībā ir patiesi apskaužama automašīnu kolekcija, kurā ietilpst tādi spēkrati kā "Porsche Carerra S", "Lamborghini Aventador", E klases "Mercedes Benz", "Bugatti Veyron" un vēl citas ļoti dārgas automašīnas.

Tāpat brazīlietim ir vairākas dārgas mājas Spānijā, Grieķijā, ASV pilsētā Floridā, kā arī, protams, viņa dzimtajā Brazīlijā.

Tieši nekustamie īpašumi futbolistam radījuši problēmas, jo 2018. gadā viņam tika piespriests pamatīgs naudassods par būvniecības sākšanu tam neatļautā vietā.

Šobrīd, kā jau zināms, Ronaldinju atrodas Paragvajas cietumā, jo izmantojis viltotu pasi. Apcietinājumā futbolists sagaidīja arī savu 40. dzimšanas dienu. Futbolista pēdējās problēmas ar likumu lieku reizi pierāda, cik vieglprātīga attieksme pret dzīvi Ronaldinju ir vēl šajā vecumā. 

Nav šaubu, ka Ronaldinju visaugstākās virsotnes sasniegt traucēja tieši viņa attieksme pret futbolu, jo talanta šim futbolistam netrūka. Iespējams, ka Ronaldinju ir futbola vēsturē lielākais "kā būtu, ja būtu". Cik daudz futbolists būtu sasniedzis, ja nopietni pieietu treniņu procesam un sevis pilnveidošanai?

Ronaldinju karjeras laikā ir aizvadījis kopumā 529 spēles, kurās talantīgais futbolists izcēlās ar 196 vārtu guvumiem un 161 rezultatīvu piespēli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu