Igauņu māte, kuras mazgadīgais dēls atrodas medikamentozā komā, vēršas pie sabiedrības (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Māte, kuras dēls, pamatskolas skolnieks, pašlaik atrodas intensīvās terpijas nodaļā mākslīgi radītā komā, vērsusies pie Igaunijas iedzīvotājiem ar lūgumu pasargāt sevi un citus no Covid-19, kas var izrādīties nāvējošs cilvēkiem ar veselības traucējumiem, vēsta portāls "Postimees".

"Mēs cīnāmies un ar maziem soļiem ejam uz atveseļošanās pusi. Rakstu šo, lai vestu cilvēkus pie saprāta - daudziem jaunais koronavīruss joprojām ir abstrakts jēdziens, kas tāds, ar ko katram jātiek galā pašam. Tā nav. Šajā cīņā uzvara ir atkarīga no tā, cik labi ir pasargāti cilvēki "frontes pirmajās līnijās" - ārsti, medicīnas māsas un cits slimnīcu personāls," stāstījusi sieviete.

Viņa atklājusi, ka ir ievērojusi, cik ļoti šīs slimības izplatība palēnina mediķu darbu, jo tiem ir jārūpējas, lai ar bīstamo slimību nesaskaras cilvēki, kuri slimnīcā ir citu iemeslu dēļ, nekā Covid-19.

"Mums viņi ir jāsargā, jo labāku supervaroņu mums nav. Un mums, protams, jāsargā pašiem sevi," secina māte.

Sievietes vēstījums sabiedrībai

"Man jums ir kāds lūgums.

Rakstu to no intensīvās terapijas nodaļas. Skatos uz savu bērnu, no kura atiet dažādi vadi un caurules. Viņš guļ mākslīgā miegā un ir atkarīgs no aparāta, kas viņi elpina. Viņam vīrusa rezultātā pazuda spēja elpot pašam. Šis, saskaņā ar dažu valstu statistiku, kļūst par nāves iemeslu vairāk nekā pusei Covid-19 slimnieku.

Mēs neesam Āzijā vai Itālijā. Esam Igaunijā, netālu no jūsu mājām. Visticamāk, vēršamies pie tiem pašiem mediķiem.

Es neceļu paniku bez pamata - tikai runāju par to, kas mums visiem ir sāpīgi tuvu.

Manam dēlam nav koronavīrusa - šo iespēju izslēdza iepriekšēja izolācija un divi testi. Kamēr testi nebija veikti, stundām ilgi bijām gatavi, ka varam saskarties ar situāciju, kas drīzumā būs piemeklēs daudzus citus. Patiesībā - jau esam saskārušies, jo dēla stāvoklis ir līdzīgs tam, ko izjūt Covid-19 slimnieki.

Iedomājieties, ka ierodaties slimnīcā, un jums ir nepieciešama karantīnas palāta. Cik, pēc jūsu domām, to ir? Vai esat pārliecināti, ka vieta būs tieši jums? Ar katru pacientu mediķi saskaras tikai caur aizsarglīdzekļiem, lai nenodotu vīrusu. Vai šo līdzekļu pietiks, kad slimnīcā nokļūsiet jūs?

Lai nonāktu karantīnas palātā, no sākuma ir nepieciešams iziet cauri dezinfekcijas telpai. Vai esat pārliecināti, ka jūsu stāvoklis būs gana stabils, lai izietu šo procedūru?

To, vai ir cerība, izšķirs tas, vai ir gana daudz nepieciešamās aparatūras un aprīkojuma, kā arī tas, vai ir gana daudz cilvēku, kas spēj to izmantot. Slimnieks to pats nevar ne noņemt sev asins analīzes, ne pievienot sevi mākslīgās elpināšanas sistēmai.

Mediķiem ir jātiek līdz darbam neinficējoties. Viņi katru dienu upurē sevi un ir gatavi glābt dzīvības. Tostarp - arī mana dēla dzīvību.

To pašu viņi darīs arī jūsu labā. Taču atcerieties - viņi spēj strādāt tikai tad, ja ir veseli. Aizvietotāju viņiem nav. Iespējams, daži no medicīnas darbiniekiem pēc divām nedēļām varēs atgriezties pie slimniekiem, taču intensīvās terapijas pacientiem tas būs krietni par vēlu.

Tādēļ man ir lūgums. No vienas puses, tas ir lielākais, ko kādam var lūgt - izglāb dzīvību. No otras - maza. Pieliec pūles un beidz apgalvot, ka nevari to. Izvairies no kontaktēšanās ar citiem. Paliec mājās. Paliec vesels.

Es saprotu, ka jāpelna nauda un jāiet uz darbu, citādi ģimenei var nebūt nākamā maltīte. saprotu, ka jānomaksā kredīti. Taču vai tiešām esam gatavi par to maksāt ar savu un citu cilvēku nāvēm?

Izdzīvošana nav atkarīga no ārstiem. Viņi var izglābt desmitus, taču ne tūkstošus. Ne vienlaicīgi.

Vai tu iepērcies ar masku un cimdiem? Vai tu tos novelc droši un izvairies no vīrusa atstāšanas uz mājas durvju roktura? Vai plāno pirkumus, lai uz veikalu ietu tikai reizi nedēļā vai retāk? Vai iegādājies nepieciešamo visai ģimenei? Vai pēc tam kārtīgi nomazgā rokas? Vai tu lieto dezinfekcijas līdzekļus? Vai lieto cimdus DUS? Vai ar cimdiem ievadi PIN kodu? Ja esi uzņēmējs - vai tavu preci ir iespējams nodot bez kontakta? Vai spēj nodrošināt saviem darbiniekiem attālināta darba iespējas? Vai izvairies no cilvēku pilnām ielām un bērnu laukumiem? Vai esi paskaidrojis savam bērnam, kā rīkoties piesardzīgi?

Ja jā - pieturies pie tā. Ja nē - sāc. Lūdzu.

Rītdienas uzvarētāji un zaudētāji tiek noteikti jau šodien. Kurš no tiem būsi tu?"

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu