#būsimvienoti ⟩ Kā parūpēties par karantīnā iestrēgušajiem mājdzīvniekiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Patlaban pašizolācijā atrodas vairāki simti Latvijas iedzīvotāju. Lai gan šis pienākums nav grūti paveicams, mazliet piņķerīgāka situācija ir tiem, kam mājās ir suns, kurš jāizved pastaigā trīs reizes dienā.

Ja pašizolācijā laiks ir jāpavada ģimenei, lielākā problēma ir pārtikas un citu nepieciešamo preču sagāde, kā arī garlaicības kliedēšana un emocionālais stress, ko izraisa ilga laika pavadīšana izolētībā. Tomēr vissarežģītākā situācija ir tiem, kas iestrēguši mājās ar aktīvu suni. Ja lielākās mājās ir kucēns - labs risinājums ir kucēnu paladziņi, kur dzīvnieciņam nokārtoties. Taču, ja nav iespējams izlaist ķepaini pagalmā vai ļaut nokārtot vajadzības mājas apstākļos, nāksies vien izstrādāt īpašu palīdzības stratēģiju, iesaistot izpalīdzīgus kaimiņus, radus, draugus vai paziņas.

Kā palīdzēt tiem, kuri iestrēguši mājās ar suni?

  • Nodod dzīvnieku aizgādībā kādam izpalīdzīgam draugam vai radiniekam - labākajā gadījumā cilvēkam, kam dzīvnieks uzticas un kuru pazīst. Tie var būt pieauguši bērni, vecāki, māsas, brāļi, draugi vai citi tuvinieki, pie kuriem suns jau ir viesojies un ar kuriem dzīvnieks jutīsies komfortabli. Sunim ar aizbildni būs jāpavada turpmākās nedēļas, līdz saimnieki izveseļosies vai beigsies pašizolācijas periods.

    Bulgārijas suņu skolās praktizē dzīvnieka spalvu attīrīšanu ar dezinficējošām salvetēm

    EPA/Scanpix

  • Uz dzīvnieka spalvas var uzkrāties vīrusa patogēni, tas pats attiecas uz bļodiņām, siksniņām, pavadām, arī gultu un suņa rotaļlietām. Pirms ķeries pie suņa glaudīšanas nomierināšanas nolūkos, to nāksies kārtīgi nomazgāt ar speciālo suņa šampūnu. Cietas virsmas, piemēram, pavadas plastmasas rokturi, bļodas un rotaļlietas, mazgā ar dezinficējošu līdzekli - apstrādā ar ūdeņraža pārskābi, sadzīves balinātāju, ziepjūdeni vai spirtu ar koncentrāciju 70% vai augstāku. 
  • Ievēro higiēnu pēc atgriešanās no pastaigas - mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni. 
  • Ņem vērā - nepastāv pierādījumi, kas liecinātu par dzīvnieku saslimšanas gadījumiem ar Covid-19 vīrusu. Tas nozīmē, ka dzīvnieks nevar saslimt ar vīrusu vai aplipināt cilvēku ar to. Taču spalvas var būt virsma, uz kuras ir uzkrājušās vīrusa daļiņas - šā iemesla dēļ dzīvnieku ir nepieciešams mazgāt pēc kontakta ar saslimušo vai potenciāli saslimušo. 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu