Covid-19 ⟩ "Ir ļoti sāpīgi iedomāties, ka viņš nomira viens pats." Cilvēki Lielbritānijā no mīļajiem atvadās caur video zvaniem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: www.pexels.com

Lai cilvēki Lielbritānijā atvadītos no saviem tuviniekiem, kas mirst Covid-19 dēļ, viņi spiesti sazvanīties video zvanā, vēsta medijs "The Guardian".

Lielbritāniju pārņem ar vien vairāk skumīgu gadījumu. Otrdienas, 24. marta, rītā Londonā no mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas atvienots kāds vīrietis. Viņa sieva un divi bērni nevarēja būt ar vīrieti kopā, tāpēc ar slimnīcas darbiniekiem vienojās par video zvanu.

Vīrieša sievai atļāva ierasties no vīra atvadīties klātienē, taču bez bērniem. Ņemot vērā iespējamo inficēšanās risku, sieviete tomēr personālam lūgusi atļauju visai ģimenei no vīrieša atvadīties caur video zvanu, pastāstīja ģimenei tuvu stāvoša persona, kas vēlējās palikt anonīma. 

"Ir ļoti sāpīgi iedomāties to, ka viņš nomira viens pats, bez ģimenes glāstiem un atvadu vārdiem. Vismaz viņi viņu redzēja dzīves pēdējos brīžos," viņa turpināja.

"Ja ir kaut kas, ko varam darīt, lai mazinātu pārdzīvojumu, mums tas jādara. Ne visi notiekošo var pieņemt, taču mēs cenšamies rast iespēju pārdzīvojumu mazināt. Mēs zinām, ka to priekšā vēl būs daudz," pastāstīja sieviete. 

Paredz, ka Lielbritānijai tuvojas Covid-19 uzliesmojums, tāpēc sieviete uzskata, ka ir īstais laiks brīvprātīgo piesaistīšanai, kas ar individuāliem aizsargtērpiem varētu pievērsties radiniekiem, kuru skaits nopietni pārsniedz mediķu skaitu.

Paliatīvās aprūpes speciāliste Reičela Klārka pastāstīja, ka ir informēta par šādu atvadīšanās iespēju un uzskata, ka koronavīruss "būtiski maina nāves pieredzi".

Pie gultas sēdoša cilvēka atbalsts ir ļoti svarīgs. Līdzjūtības izrādīšanā nav spēcīgāku paņēmienu par cilvēka pieskārienu, maigumu un rūpēm.

"Tomēr koronavīrusa slimniekiem šādas iespējas nav. Inficēšanās risks ir pārāk liels. Tas nozīmē, ka ģimene pacientam tiek atņemta tad, kad tās atbalsts nepieciešams visvairāk. Kā tikšanās alternatīvas tiek izmantoti video zvani, bet, protams, tas nevar to aizstāt," pastāstīja Klārka.

Arī Londonas slimnīcas ārste Ketija Sandersone piekrīt - lai pacienti nejustos tik izolēti, telefoni un lādētāji viņiem ir īpaši nepieciešami. 

"Šobrīd lielākajā daļā slimnīcu ir apmeklētāju aizliegums. Domāju, ka šāds aizliegums drīz izplatīsies visur, tāpēc ir jāparūpējas par uzlādētu telefonu nodrošināšanu. Domāju, ka mums nepieciešams sagādāt arī vienkāršākus telefonus, jo ne visi var ātri apgūt un sākt lietot skārienjūtīgos telefonus," viņa pastāstīja.

"Pacientu asociācijas" vadītāja Reičela Povera piebilda, ka aizgājējam kontaktēšanās ar tuviniekiem ir ļoti svarīga un, lai gan tehnoloģijas nebūt nav ideāls veids, kā to darīt, tās tomēr pasargā no tālākas vīrusa izplatības.

Tāpat Klārka piebilda, ka mediķi dara visu iespējamo, lai pacientiem liktu justies mīlētiem.

"Jums nav iespējas satikt savus mīļotos, bet es varu garantēt, ka mūsu mediķi ir tik gādīgi, maigi un pieklājīgi, cik iespējams," viņa turpināja.

"Mēs mīlam savus pacientus un nevēlamies, lai viņi justos nobijušies vai vieni, īpaši dzīves nogalē. Mēs esam kā jūsu pilnvarotās personas, kas viņiem cenšas nodot jūsu stipro mīlestību."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu