"Latvijā uzliesmojums vēl ir priekšā. Būs tikai trakāk un smagāk." Profesore par Covid-19 attīstību (42)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: NEIL HALL / EPA

Covid-19 turpina izplatīties un cilvēkus interesē, ko varam gaidīt turpmāk. Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve Ludmila Vīksna uzskata, ka Latvijā saslimstību vilnis ir vēl tikai priekšā, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Aplūkojot Eiropā fiksētos skaitļus, situācija ne visur ir stabila. Piemēram, Itālijā, Francijā, Spānijā, Vācijā un Apvienotajā Karalistē ir tūkstošiem ar Covid-19 inficēto. 

Arī Latvijā nedēļas sākumā inficēto skaits ir pieaudzis. Par laimi, letālu gadījumu nav. 

"Ļoti daudzi ir atgriezušies no ārzemēm, tāpēc Latvijā uzliesmojums vēl ir priekšā. Būs tikai trakāk un smagāk. Paldies Dievam, inficēto skaits aug pakāpeniski un pagaidām varam nodrošināt ļoti labu diagnostiku gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā," pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra speciāliste Vīksna.

To, ka situācija var krasi mainīties, pierāda pagājusī nedēļas nogale Itālijā, kur tikai divu dienu laikā tika paziņots par 1500 jaunu Covid-19 upuru. Milānā dzīvojošā latviete Zane norāda, ka ļaudīm Itālijā strauji zūd dzīvesprieks.

"Katrs jau to karantīnu izdzīvo citādāk. Kāds to uztver kā atvaļinājumu, bet kāds vairs nesaņem algu vai pat zaudē darbu. Tiem domas, protams, ir smagākas. Tā kā jau divas nedēļas atrodamies karantīnā, noskaņojums slīd uz leju, to nevar noliegt," stāsta Zane.

Sociālajos tīklos pieejamie video atspoguļo, ka Itālijas iedzīvotāji cenšas kaut nedaudz izpušķot dzīvi un drūmo ikdienu. 

"Pirmā nedēļa karantīnā bija galīgi norakstāma, taču šonedēļ gan es, gan draugi cenšamies ieviest kaut kādu rutīnu – celties astoņos, pastrādāt, pavingrot, palasīt grāmatu. Arī mājās esot, dienu vajag sastrukturēt, citādi var iegrimt depresijā. Ja dzīve rit karantīnā, tad tiešām vajag dienas plānu, citādi jau kļūsim par tādu bezjēdzīgu, skumju dārzeni," turpina Zane.

Latvijas epidemiologi aicina cilvēkus pašizolēties, regulāri mazgāt rokas un izmantot dezinfekcijas līdzekļus. 

"Vajag visu laiku mazgāties. Tie, kas iziet no mājas, nedrīkst aiztikt ne savu, ne citu cilvēku seju. Atnākot mājās, uzreiz jāmazgājas, vislabāk ar ziepēm. Ļoti jāvēdina telpas. Daudzi tagad atrodas mājās, tāpēc jāvēdina telpas, tas ļoti mazina vīrusa koncentrāciju. Par to runājam jau gripas laikā. Nevajag nevienu kopīgu dvieli. Es saprotu, ka vairumam ir katram savs dvielis un tad kāds kopējais, taču  kopīgo dvieli vajag likvidēt, tāds nedrīkst būt. Trauki jāmazgā ļoti kārtīgi. Vislabāk ja katram ir savs trauku komplekts, pat veselā ģimenē. Nu, un ceru, ka kopīgu zobu birsti neviens neizmanto," informē Vīksna.

Tāpat svarīgi bieži mazgāt drēbes un mainīt gultasveļu. Ja nepieciešams, dzīvesbiedriem naktsmiers jāpavada atsevišķās gultās.

"Es ļoti ceru, ka veselais saprāts un fantastiskā organizācija būs darījusi savu darbu. Skaidrs, ka Itālijas scenārijs mums nebūs. Es ne tikai ceru, bet esmu visai pārliecināta, ka, ja medicīnā pietiks resursi un pēkšņi nebūs kaut kādi apstākļi, kas pavērsīs cilvēku domas nepareizā virzienā, viss būs labi" saka Vīksna.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka šodien, 26. martā, inficēšanās ar Covid-19 atklāta vēl 23 cilvēkiem, kopējam pacientu skaitam sasniedzot 244.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu