"Praktiski šodien esam papildinājuši savu kasi ar 550 miljoniem eiro." Reirs komentē Latvijas finansiālo stāvokli Covid-19 radītās krīzes laikā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Finanšu ministrs Jānis Reirs
Finanšu ministrs Jānis Reirs Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc eiroobligāciju emitēšanas, šodien valsts kase tika papildināta ar 550 miljoniem eiro, ceturtdien, 26. martā, pēc valdības ārkārtas sēdes mediju pārstāvjus informēja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Atbildot uz jautājumu par līdzekļu pieejamību Covid-19 pandēmijas radītās krīzes mazināšanai, Reirs stāstīja, ka aptuveni mēnesi finanšu tirgi bija slēgti, tomēr vakar pirmo reizi notika eiroobligāciju pārdošana, ko veikušas Spānija un Slovēnija.

Pēc ministra teiktā, šodien arī Latvija emitēja eiroobligācijas 550 miljonu eiro apmērā. "Pieprasījums bija liels. Praktiski šodien esam papildinājuši savu kasi ar 550 miljoniem eiro," norādīja Reirs.

Pēc viņa paustā, ārkārtējā situācijā ir svarīgi, ka ir pieejami līdzekļi, lai finansētu pasākumus ekonomikas stimulēšanai un iedzīvotāju atbalstam. 

"Svarīgi kopā pārvarēt Covid-19 izraisīto krīzi, lai pēc laika atgrieztos pie ierastās ikdienas. Šajā darījumā esam piesaistījuši ilgtermiņa resursus ar izdevīgām aizņemšanās procentu likmēm, nodrošinot zemus un prognozējamus parāda apkalpošanas izdevumus ilgtermiņā," uzsvēra finanšu ministrs.

Tāpat sarunu ceļā panākta vienošanās, ka Ziemeļu Investīciju bankā Latvijas uzņēmējdarbības atbalstam rezervēti 500 miljoni eiro, ar Eiropas Padomes Attīstības banku norit sarunas par 200 miljonu eiro papildu finansējumu.

Reirs arī atgādināja, ka Covid-19 radīto negatīvo seku uz ekonomiku mazināšanai tiks lemts par Eiropas Savienības fondu pārdali 280-400 miljonu eiro apmērā, jo otrdien Ministru kabinets pieņēma lēmumu "Finanšu attīstības institūcijas Altum" ("Altum") kreditēšanas un garantiju programmām novirzīt 912 miljonus eiro.

Pēc "Altum" sniegtās informācijas vakar, 25.martā, finanšu institūcija no 120 uzņēmumiem saņēma ziņu, ka tie iesniegs pieprasījumu kādā no "Altum" programmām, bet desmit uzņēmumi jau ir pieteikušies.

"Patreiz mēs esam labi kapitalizēti. Turklāt Latvijā, atšķirībā no citām valstīm, publiski neizsakās par programmām, kurām vēl nav pieejami līdzekļi. Mēs esam viena no pirmajām valstīm, kas sākusi plašas atbalsta programmas, piemēram, garantiju programmas un dīkstāves pabalstu izmaksu. Visu šo varējām sākt, jo Valsts kasē ir pieejami līdzekļi," uzsvēra finanšu ministrs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu