"Vīza beigsies 29. martā, slimnīca ārzemniekiem Covid-19 testus netaisa." Lietuvietis satraucies par iestrēgšanu Kambodžā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Ēriks ir Lietuvas pilsonis, kurš jau kādu laiku ir iestrēdzis Kambodžā. 31. martā būs pēdējais lidojums uz Kauņu no Kambodžas kaimiņvalstīm - Vjetnamas un Taizemes. Ir viena problēma - visas robežas ir slēgtas un Ērikam būs jāpaliek Kambodžā, ziņo portāls "15min".

Lietuvas Ārlietu ministrija ir informēta par Ērika atgadījumu, taču nespēj viņam vairs palīdzēt.

"Es šobrīd atrodos Pnompeņā, kas ir Kambodžas galvaspilsēta. Te nav ne Lietuvas vēstniecības, ne konsulārā dienesta. Tuvākais atrodas Vjetnamā. Kad piezvanīju viņiem, man atbildēja, ka viņi lido uz Lietuvu. Tā kā esmu Kambodžā, man nav atļauts izbraukt no valsts," stāsta Ēriks.

Vīrietis pēdējos septiņus gadus ir dzīvojis Lielbritānijā, tāpēc meklēja iespējas, kā nokļūt tur. Arī šajā gadījumā radušās problēmas - visi pieejamie lidojumi bijuši tranzītā caur Ķīnu, Krieviju, Malaiziju vai pat Franciju.

"Izmeklējos internetā situāciju par Lietuvas pilsoņiem, kuri ceļo tranzītā. Nesaprotu, kāpēc Ārlietu ministrija nav informējusi par šādiem gadījumiem," neizpratni pauda lietuvietis.

Viņa mērķis bija nokļūt Eiropā līdz 27. martam. Ēriks mēģināja reģistrēties lidojumam no Ķīnas uz Londonu, taču Ķīna bija slēgusi robežas un neļāva valstī iekļūt jauniem ieceļotājiem.

Lietuvas Ārlietu ministrija izsludināja repatriācijas reisu no Vjetnamas uz Kauņu 31. martā. Arī uz šo reisu Ēriks netiks, jo Vjetnamas valdība, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, ierobežojusi satiksmi uz robežām, neļaujot valstī iekļūt ārzemniekiem.

Lai iekļūtu Taizemē, Ērikam nepieciešams sertificēts un negatīvs Covid-19 tests, kā arī veselības apdrošināšana, kas izmaksā 100 000 ASV dolāru.

"Kambodžas galvaspilsētā ir tikai viena slimnīca, kas izsniedz šādus sertifikātus. Viņi paziņojuši, ka tūristiem Covid-19 analīzes netiks veiktas. Manas darba vīzas termiņš beigsies 29. martā," stāsta Ēriks.

Lietuvietis Kambodžā ieradās pirms trim mēnešiem, lai strādātu."Centīšos atjaunot vīzu, lai, varu šeit uzturēties. Gaidīšu nākamos lidojumus lai varētu nokļūt mājās."

Lietuvas Ārlietu ministrijas viedoklis

Ārlietu ministra Linasa Linkeviča preses pārstāve Rasa Jakilaitiene norādīja, ka Lietuva nespēj palīdzēt visiem tās iedzīvotājiem, kuri atrodas dažādās pasaules malās. "Tas ir tikai pagaidām, kad valstis ir noteikušas tik stingrus noteikumus."

Viņa norādīja, ka Ēriks ar Ķīnas vēstniecību sazinājās jau tad, kad visas robežas bijušas slēgtas.

Pēc Lietuvas statistikas datiem, uz dzimteni nespēj tikt aptuveni 1000 lietuviešu, kuri ir iesprostoti 58 dažādās pasaules valstīs.

Preses sekretāre atzīmē, ka visiem atgriezties dzimtenē neizdosies, jo arī lidmašīnās ir ierobežots vietu skaits. "Tiem cilvēkiem, kuri devušies ceļojumos marta sākumā vai vidū, atbildība jāuzņemas pašiem, jo jau līdz 13. martam visā Eiropas Savienībā tika noteikti stingri ierobežojumi."

Ārlietu ministra preses sekretāre uzsver, ka daudzi cilvēki ignorējuši brīdinājumus par Covid-19 pandēmiju, tādēļ daļēja atbildība ir uz viņu pašu sirdsapziņas.

Situācija Lietuvā un visā pasaulē

Lietuvā līdz 28. marta vakaram reģistrēti 394 inficēšanās gadījumi ar Covid-19. Tāpat kaimiņvalstī no jaunā koronavīrusa bojā gājuši jau septiņi cilvēki.

Savukārt saskaņā ar AFP apkopoto informāciju visā pasaulē oficiāli diagnosticēto ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sestdien pārsniedzis 600 000. Tikmēr mirušo skaits pārsniedzis jau 30 000.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu