Ierobežojumi atsevišķiem HIV pacientiem apgrūtina nepieciešamo medikamentu iegādi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aptieka. Ilustratīvs attēls.
Aptieka. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Makare/LETA

Starppilsētu satiksmes ierobežojumi atsevišķiem HIV pacientiem reģionos apgrūtina nepieciešamo medikamentu iegādi, aģentūrai LETA norādīja HIV pacientu organizācijas "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks.

Pēc Veiķenieka paustā, pastāv gadījumi, kad vietējās aptiekas nevar piedāvāt nepieciešamos medikamentu vai arī tiem, kuri dzīvo attālos reģionos, aptieku tuvu viņu dzīvesvietai nav.

Vienlaikus viņš pauda, ka viena no primārajām HIV pacientu problēmām ir pastāvošā stigma, kas sakņojas sabiedrības informētības trūkumā.  Viņš atzina, ka šī iemesla dēļ nereti HIV pacienti nevēlas iegādāties sev nepieciešamos medikamentus vietējās aptiekās, bet izvēlas primāri doties uz Rīgu vai citu lielāko pilsētu aptiekām, kur iegādāties nepieciešamos medikamentus.

Tāpat pēc Veiķenieka sacītā, ieviestie ierobežojumi rada situācijas, kad infektologu nepieejamības dēļ vai arī, veselības aprūpes darbiniekiem nespējot piekļūt pacientu datubāzei, neesot iespējams izrakstīt attiecīgos medikamentus, jo neesot zināms, tieši kādus medikamentus pacients lietojis līdz šim.

Nezinot šādu informāciju attiecīgais medicīnas darbinieks nevar izrakstīt medikamentus, jo pastāv risks, ka, izrakstot citas zāles, pacientam var rasties draudi veselībai, viņš teica.

Veiķenieks arī sacīja, ka organizācijā līdz šim vērsušies četri HIV pozitīvi ārvalstniekiem, kuri ceļošanas ierobežojumu dēļ ir spiesti uzturēties Latvijā, un viņiem neesot iespējas iegūt nepieciešamos medikamentus. Tie ir Indijas, Uzbekistānas, Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotāji. 

"Patlaban šai problēmai nav risinājuma," sacīja Veiķenieks, norādot, ka šiem cilvēkiem rekomendēts vērsties attiecīgo valstu vēstniecībās vai sazināties ar kādu mediķi vai sociālo darbinieku, kurš, būdams saistīts ar attiecīgo valsti, varētu palīdzēt atrisināt šo problēmu. 

"Tomēr reti ir veiksmīgi gadījumi," piebilda Veiķenieks, norādot, ka nesen sadarbībā ar organizāciju kādam HIV pozitīvam ārvalstniekam izdevās ar 25.marta reisu no Kijevas atgādāt nepieciešamās zāles.

Slimību kontroles un profilakses centra dati liecina, ka pērn 1.janvārī Latvijā bija 7669 HIV pacienti, tostarp 1937 AIDS slimnieki. 

Kā vēstīts, lai pasargātu pacientus un mediķus no iespējamas inficēšanās ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, no piektdienas daļēji tiks ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs.

Tomēr netiks atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņems arī grūtnieces, "zaļā koridora", HIV/AIDS, tuberkulozes un citi pacienti. Iespēju robežās konsultācijas tiks sniegtas attālināti, norādīja ministrijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu