Griezt un negrauzt! Ārsts skaidro, kā gari nagi palīdz izplatīties Covid-19 un citiem vīrusiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Tā kā jaunā koronavīrusa pandēmija turpina ietekmēt iedzīvotājus teju visā pasaulē, eksperti iesaka labākos veidus, kā pasargāt sevi no saslimšanas. Rokturu un virsmu dezinficēšana, roku mazgāšana, sociālā distancēšanās un atvadīšanās no gariem nagiem?

Sašutumu sociālajos tīklos izraisījis viens no pēdējā laika populārākajiem ieteikumiem - kādas medicīnas māsas publicēta informācija, ka pandēmijas laikā ir svarīgi ne vien mazgāt rokas, bet arī nogriezt nagus, jo īpaši tām sievietēm, kuras iecienījušas tos audzēt garus. 

Lielbritānijas ārsts Neha Pateks medijam "Insider" apstiprināja šo izskanējušo viedokli. 

"Pagaidām nav vēl izpētīts, cik ilgi koronavīruss var izdzīvot uz ādas un nagiem, bet gari nagi var pārnēsāt baktērijas un vīrusus."

Mediķis paskaidroja, ka nagi noteikti var saturēt mikrobus, un, iespējams, tie var arī izraisīt vīrusu izplatīšanos.

"Mēs vēl nezinām, cik ilgi jaunais koronavīruss var izdzīvot uz cilvēka ādas un nagiem, taču tas noteikti ir pietiekami ilgi, lai to varētu izplatīt, ja mēs nemazgājam rokas un pareizi nekopjam nagus."

Speciālists iesaka apgriezt nagus tik īsus, lai tie nepārsniegtu pirkstgalus.

Baktērijas un vīrusi var slēpties nodrupušā nagu lakā

Mediķis arī rekomendē noņemt nodrupušu nagu laku. "Nodrupusi nagu laka dod vietu, kur baktērijām un vīrusiem slēpties, tāpēc ir svarīgi pievērst īpašu uzmanību savam manikīram un noņemt nagu laku, ja tā sākusi lupt nost," viņš norādīja.

Tāpat viņš aicina cilvēkus atturēties no ieraduma grauzt nagus:

"Lūdzu, negrauziet nagus! Koronavīruss nevar jūs inficēt, ja tas netiek jums mutē, acīs vai degunā. Graužot nagus un nagu kutikulas, jūs riskējat ar iespēju inficēties ar Covid-19."

Vispasaules Slimību profilakses un kontroles centru (CDC) mājaslapā iespējams iepazīties ar vispārēju nagu higiēnas ieteikumu sarakstu, kas gan nav īpaši saistīts ar Covid-19 profilaksi, bet atbilst Pateka ieteikumiem par nagu kopšanas paraugpraksi pandēmijas laikā.

"Garāki nagi var saturēt vairāk netīrumu un baktēriju nekā īsi nagi, tādējādi potenciāli veicinot infekcijas izplatīšanos," savā vietnē raksta CDC.

Lai palīdzētu novērst baktēriju un infekciju izplatīšanos, CDC iesaka nagus atstāt īsus un tos bieži apgriezt, kā arī katru reizi pie roku mazgāšanas rūpīgi izmazgāt aiznadzes.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu