LIZDA aicina rast iespēju no valsts budžeta izmaksāt piemaksas arī bērnudārzu dežūrgrupās nodarbinātajiem (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnudārzs. Ilustratīvs attēls.
Bērnudārzs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību rast iespēju no valsts budžeta izmaksāt piemaksas pirmsskolas izglītības iestāžu dežūrgrupās nodarbinātajiem, proti, pirmsskolas pedagogiem, viņu palīgiem un tehniskajam personālam, aģentūru LETA informēja LIZDA Sabiedrisko attiecību speciālists Guntis Meisters.

Vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP), finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un Latvijas Pašvaldību savienībai LIZDA uzsver, ka pirmsskolas izglītības iestāžu dežūrgrupās nodarbinātajiem ir paaugstināts risks saslimt ar Covid-19 vairāku iemeslu dēļ.

Uzraudzība dežūrgrupās prioritāri tiek nodrošināta tiem bērniem, kuru vecāki ir iesaistīti Covid-19 ierobežošanas pasākumos, piemēram, mediķu, policistu, ugunsdzēsēju, pārdevēju un ražošanā nodarbināto.

Daļa dežūrgrupās nodarbināto, lai nokļūtu uz darbu, izmanto sabiedrisko transportu, kur ir lielāks risks inficēties. Tomēr kā būtisku arodbiedrība norāda, ka daļa pedagogu, pedagogu palīgu un tehnisko darbinieku ir Covid-19 vecuma riska grupā, jo Latvijā pedagogu vidējais vecums ir 48 gadi, turklāt 51% ir vecumā virs 50 gadiem.

"Daudzi pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošie nevar strādāt attālināti vai būt dīkstāvē, jo valdības rīkojums liek nodrošināt bērnu pieskatīšanu dežūrgrupās objektīvu apsvērumu dēļ.

Ārkārtas situācija pierāda, ka nevar iztikt bez pirmsskolas darba klātienē. Uz viņiem neattiecas arī valdības noteiktie ierobežojumi, kur divi tur trešais lieks!

Viņu un viņu ģimenes locekļi ir pakļauti paaugstinātam riskam, tāpēc ir pelnījuši piemaksas. Paldies pirmsskolas pedagogiem, viņu palīgiem, tehniskajiem darbiniekiem par drosmi, pašaizliedzību un atbalstu tiem vecākiem, kuru bērnus pieskatāt tagad," uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LETA jau rakstīja, ka valdība 26. martā nolēma, ka piemaksās par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības novēršanu martā mediķi saņems līdz pat 50% no darba algas, bet tālāko divu mēnešu laikā tās būs 20% apmērā.

Kariņš pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka piemaksām mediķiem Ministru kabinets lēmis novirzīt astoņus miljonus eiro. Tādējādi valsts varēs pateikt "Paldies!" Covid-19 pandēmijas ierobežošanā iesaistītajiem mediķiem, skaidroja premjers.

Tāpat Iekšlietu ministrija (IeM) ir sagatavojusi priekšlikumu policistiem un robežsargiem ieviest krīzes piemaksu 20% apmērā no atalgojuma, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Piemaksām ārkārtējās situācijas laikam nepieciešami pāris miljoni eiro, un naudu ņemtu no Iekšlietu ministrijas budžeta.

Piemaksas paredzētas tikai tām Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonām, kuras tiešā veidā iesaistītas ārkārtējās situācijas pasākumos.

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Veselības ministres Ilze Viņķele (AP) 24. martā paziņoja, ka ārkārtējā situācija, visticamāk, tiks pagarināta.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu