Indra Salceviča par emocionālo vardarbību: Maz runāts par to, ko stereotipi nodara vīriešiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Instagram

Stiliste un modes blogere Indra Salceviča savā "Instagram" kontā dalījusies ar pārdomām par to, ka arī vīrieši ikdienā cieš no emocionālās vardarbības.

Salceviča "Instagram" ierakstā atklāja, ka nesenajā diskusijā par dzimuma stereotipiem un lomām nav paspējusi šo jautājumu apskatīt pilnībā.

"Pirms kāda laika piedalījos diskusijā par dzimuma stereotipiem un lomām, kurus kultivē reklāmas. Tiesa, sarunā vairāk tika runāts par sievietēm – par sievietes ķermeņa objektivizēšanu un to, ka šie stereotipi izraisa arī vardarbību pret sievieti. Raidījums nebija ilgs un nepaspēju pateikt kādu domu, kuru vēlos aktualizēt šajā platformā," rakstījusi Salceviča.

Blogere vēlējās paturpināt iesākto tematu, uzsverot, ka arī vīrieši mūsdienās cieš no emocionālās vardarbības un dažādiem stereotipiem.

"Kaut kā šķiet ierasts, ka tikai sievietes cieš no stereotipiem un vardarbības. Kaut kā maz ir runāts par to, ko stereotipi nodara vīriešiem. Cik lielu slogu tie uzliek viņiem – stiprais alfa tēviņš, kuram jānes piķis, kuram jābūt saprotošam. Kaut kā pašsaprotami tiek pieņemts, ka vīrietim jābūt tādam, par kādu raksta sieviešu žurnālā vai rāda reklāmā." par stereotipiem, kas attiecināti uz vīriešiem rakstīja blogere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pārdomas. Pirms kāda laika piedalījos diskusijā par dzimuma stereotipiem un lomām, kurus kultivē reklāmas. Tiesa, sarunā vairāk tika runāts par sievietēm – par sievietes ķermeņa objektivizēšanu un to, ka šie stereotipi izraisa arī vardarbību pret sievieti. Raidījums nebija ilgs un nepaspēju pateikt kādu domu, kuru vēlos aktualizēt šajā platfofmā. Kaut kā šķiet ierasts, ka tikai sievietes cieš no stereotipiem un vardarbības. Kaut kā maz ir runāts par to, ko stereotipi nodara vīriešiem. Cik lielu slogu tie uzliek viņiem – stiprais alfa tēviņš, kuram jānes piķis, kuram jābūt saprotošam utt. Kaut kā pašsaprotami iek pieņemts, ka vīrietim jābūt tādam, par kādu raksta sieviešu žurnālā vai rāda reklāmā. Reizēm sievietes pieņem kā normu, ka viņas pret saviem vīriešiem, ja viņi neatbilst kaut kādam reklāmā redzamam vai romānā aprakstītam arhetipam, ir tiesīgas izturēties necienīgi. Visu laiku kaut ko pieprasīt un zāģēt..... Nesen veikalā novēroju sievieti, kura savu vīru nosauca par stulbeni un idiotu, jo ne tās firmas sviestu bija ielicis iepirkumu grozā. Ko es ar to gribēju teikt? Pret vīrieti bieži arī tiek pielietota vardarbība, un tā ir emocionālā vardarbība. Manuprāt, arī par vīriešu dzimumu nedrīkst aizmirst, kad tiek publicēti feministiska rakstura video par aizskartajām sievietēm, kurām uzlikti rāmji. Arī vīriešiem ir šie rāmji, un arī tie tiek visai smagi piekopti! Ko Tu par domā? Vai piekrīti? Stereotipu slogs ir ik vienam dzimumam. #parstereotipiem #parattieksmi #blogger #latvianblogger #bloggerlife #stereotipi #stereotiietekmēikvienu

A post shared by Indra Salcevica (@indrasalcevica) on

"Reizēm sievietes pieņem kā normu, ka viņas pret saviem vīriešiem, ja viņi neatbilst kaut kādam reklāmā redzamam vai romānā aprakstītam arhetipam, ir tiesīgas izturēties necienīgi," rakstīja Salceviča, atsaucot atmiņā kādu konkrētu atgadījumu, kad viņa bijusi lieciniece emocionālajai vardarbībai pret vīrieti: "Nesen veikalā novēroju sievieti, kura savu vīru nosauca par stulbeni un idiotu, jo ne tās firmas sviestu bija ielicis iepirkumu grozā."

Nobeigumā stiliste piebilda, ka ar šo ierakstu vēlas atgādināt par to, ka arī pret vīriešiem bieži tiek pielietota emocionālā vardarbība. Tāpat blogere uzsvēra, ka publicējot feministiska rakstura video par stereotipiem pret sievietēm, nevajadzētu arī aizmirst par pretējo dzimumu: "Arī vīriešiem ir šie rāmji, un arī tie tiek visai smagi piekopti!"

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu