"Mēs nesaprotam, ka darbā nevajag kopā ēst torti." Dumpis norāda, ka cilvēki ne vienmēr izprot noteiktos ierobežojumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes, kurā apsprieda dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes, kurā apsprieda dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijā tiek konstatēti arvien vairāk tādi Covid-19 slimnieki, kuru inficēšanās avots nav zināms, otrdien, 31. martā, preses konferencē norādīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

"Šajā situācijā jāpieņem, ka jebkurš cilvēks no jebkura var inficēties," sacīja infektologs.

Pēc viņa teiktā, pēdējās dienās ir manāms, ka cilvēki neizprot noteiktos ierobežojumus. "Mēs nesaprotam, ka darbā nevajag kopā ēst torti vai rīkot nevajadzīgas tikšanās," klāstīja Dumpis.

Vēl viena problēma esot jauniešu pulcēšanās. Tieši jauni cilvēki vecumā no 15 līdz 40 ir galvenie Covid-19 izplatītāji, norādīja speciālists, skaidrojot, ka jaunieši inficējas, pēc tam dodas mājās un inficē savus ģimenes locekļus.

Vēl viena problēma esot jauniešu pulcēšanās. Tieši jauni cilvēki vecumā no 15 līdz 40 ir galvenie Covid-19 izplatītāji, norādīja speciālists, skaidrojot, ka jaunieši inficējas, pēc tam dodas mājās un inficē savus ģimenes locekļus.

Pastāv darbi, kuros nav iespējams ievērot divu metru distanci, piemēram, medicīnā, atzina Dumpis. Tāpēc tiek izmantoti dažādi individuālie aizsarglīdzekļi un Latvijas ārstniecības iestādēs ir ieviesti stingrāki drošības pasākumi, tajā skaitā arī cenšoties maksimāli ievērot divu metru distanci konsīlijos un sapulcēs.

"Salīdzinoši ar citām valstīm mēs dzīvojam normālu dzīvi. Mums jāiemācās dzīvot šādu dzīvi ar distancēšanos," pauda infektologs.

Vaicāts, cik ilgi vēl šādi būs jādzīvo, Dumpis norādīja, ka "neviens uz šo jautājumu nevar atbildēt, bet noteikti tas nebeigsies ātri". "Tas nebūs mēnesis un tās nebūs nedēļas," norādīja eksperts, piebilstot, ka "pastiprinot šos pasākumus, tas ātrāk nebeigsies". "Līdz ar to mums ir ārkārtīgi būtiski iemācīties dzīvot šādos apstākļos," uzsvēra Dumpis.

"Ātri nekas nemainīsies, un mums ir jācenšas ievērot pašreizējos noteikumus, lai nebūtu jāievieš stingrāki," sacīja infektologs.

Tāpat Dumpis skaidroja, ka nereti parādās informācija par to, ka cilvēki dodas uz darbu ar elpceļu infekciju slimībām. "Nekādā gadījumā cilvēks ar simptomiem nedrīkst doties ārā vai iet uz ārstniecības iestādēm," uzsvēra infektologs.

Viņš skaidroja, ka primāri ir nepieciešams ievērot divus pasākumus - distancēšanos un roku mazgāšanu. "Šī ir pilienu infekcija, kas nozīmē, ka tā nevar izplatīties, ja mēs atrodamies divus metrus no kādas personas, tāpēc ir jāievēro šī distance," akcentēja infektologs.

Jau vēstīts, ka Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināts vēl 22 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 398 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs 25. marta preses konferencē paziņoja, ka epidemiologiem vairs neizdodas iegūt informāciju par vairāku Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, līdz ar to uzskatāms, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu