Pētījums: Pateicoties stingrajiem ierobežojumiem, Eiropā izglābti 59 000 dzīvību (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sejas maskās. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki sejas maskās. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropā 11 valstīs, kas cīnās ar Covid-19 pandēmiju, pateicoties stingrajiem karantīnas ierobežojumiem, izglābti līdz pat 59 000 dzīvību, konstatēts Londonas Impērijas koledžas pētījumā.

Vairumā aplūkoto valstu, visticamāk, dramatiski samazināts vīrusa izplatīšanās ātrums, norādīja pētnieki, modelēšanu balstot datos par reģistrētajiem pandēmijas nāves gadījumiem.

Pētījumā salīdzināts faktiskais nāves gadījumu skaits ar prognozēm par to, kas būtu noticis, ja nebūtu ieviesti tādi ierobežojumi kā skolu slēgšana, pasākumu atcelšana un aizliegumi cilvēkiem pamest mājas.

"Pašreizējiem ierobežojumiem paliekot spēkā vismaz līdz marta beigām, mēs prognozējam, ka visās 11 valstīs līdz 31.martam būs izdevies izvairīties no 59 000 nāves gadījumu," teikts pirmdien publiskotajā pētījumā.

"No daudziem citiem nāves gadījumiem izdosies izvairīties, nodrošinot, ka ierobežojumi paliek spēkā līdz brīdim, kad transmisijas gadījumu skaits sarūk līdz zemam līmenim."

Itālijā, pateicoties stingrajam karantīnas režīmam, izdevies "izvairīties no veselības aprūpes sistēmas katastrofas", kā arī izglābt 38 000 dzīvību.

Atbilstoši pētnieku aplēsēm Spānijā izdevies glābt 16 000 dzīvību, Francijā 2500, Beļģijā 560, Vācijā 550, Apvienotajā Karalistē 370, Šveicē 340, Austrijā 140, Zviedrijā 82, Dānijā 69 un Norvēģijā desmit.

Itālijā līdz 28.martam ar Covid-19 varētu būt inficējušies 5,9 miljoni cilvēku jeb teju 10% no valsts kopējā iedzīvotāju skaita, pieļauj pētījuma autori. Savukārt Spānijā - septiņi miljoni jeb 15% no visiem iedzīvotājiem.

"Mēs nevaram ar pilnu pārliecību apgalvot, ka ar pašreizējiem pasākumiem ir nodrošināta epidēmijas kontrole Eiropā, tomēr, ja pašreizējā tendence turpināsies, ir pamats optimismam," norādīja pētījuma autori.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu