Foto ⟩ Antarktīdā pirmoreiz novērots karstuma vilnis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Antarktīdā pirmoreiz novērots karstuma vilnis, paziņojuši zinātnieki, ziņo raidorganizācija DW.

Austrālijas Antarktīdas programmas zinātnieki fiksēja karstuma vilni Keisija pētnieciskajā stacijā Antarktīdas austrumu daļā. Akadēmiskajā žurnālā "Global Change Biology" otrdien publicētā rakstā zinātnieki brīdinājuši, ka šīs pārmaiņas varētu atstāt iespaidu uz pasaules klimatu.

Laikā no 23. līdz 26. janvārim pētnieki reģistrēja augstāko minimālo un maksimālo gaisa temperatūru, kāda novērota visā bāzes pastāvēšanas laikā. Minimālā temperatūra šajā laika sprīdī nenokrita zem nulles, bet maksimālā temperatūra bija 7,5 grādi pēc Celsija.

24. janvārī Antarktīdas bāzē tika fiksēta rekordaugsta gaisa temperatūra - 9,2 grādi pēc Celsija. Tas ir par 6,9 grādiem vairāk nekā vidējā svērtā maksimālā temperatūra, ko reģistrējusi stacija.

Karstuma vilnis vērojams tad, ja trīs dienas pēc kārtas reģistrētas netipiski augsta minimālā un maksimālā dienas temperatūra.

Pagājušajā mēnesī otrā kontinenta malā Antarktīdas pussalā, kur atrodas Argentīnas zinātnieku bāze, tika reģistrēta rekordaugsta gaisa temperatūra - 18,3 grādi.

Keisija pētnieciskās stacijas zinātnieki brīdina, ka vietējās klimata pārmaiņu izpausmes varētu atstāt globālas sekas. Lai arī Antarktīda atrodas tālu no pārējiem kontinentiem, tā ledāju kušana novedīs pie jūras līmeņa celšanās visur pasaulē.

Ilgtermiņā gaisa temperatūras celšanās šajā reģionā varētu novest pie tā, ka pie aukstuma radušajām augu un dzīvnieku sugām būs grūti izdzīvot jaunajos klimatiskajos apstākļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu