Ņem vērā! ⟩ "Divi un divi" jāievēro kafejnīcās, ielās un pat brīvā dabā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA/Ieva Leiniša

Distancēšanās visiem tagad būs jāievēro ne vien tikai lielveikalā, bet arī sabiedriskās ēdināšanas vietās. Būtība gan nemainās – vismaz divu metru distance. Atbildīgās amatpersonas pieļauj, – lai noteikumi iesēstos cilvēku apziņā, vajadzēs dažas dienas, vēsta TV3 Ziņas.

Sākumā pārtikas un sadzīves preču veikali, tirgus, tagad arī kafejnīcas, ēdnīcas un restorāni sagaidījuši jaunas norādes. Tiesa, arī šajās vietās, stāvot rindās, iepriekš bija jāievēro divu metru distance. Tagad distance – baudot maltīti.

Kafejnīcā "Oziriss" uz principu "katrs otrais" uzskatāmi norāda zīmīte "rezervēts". Tiesa, kā norāda kafejnīcas vadītājs, – tas šajos laikos nenozīmē divreiz mazāk peļņas. Klientu plūsma jau tā mazinājusies, vēsta raidījums.

"Pat ja mēs tos nepildītu, cilvēku nav tik daudz. Un noteikumi tiek izpildīti paši par sevi. Cilvēki ievēro distanci, nesēž blakus. Tā kā skaidrs, ka viņš jau pildās," raidījumam saka "Cafè Osiris" vadītājs Lauris Leitis.

Tāpat noteikts, ka pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem. Tas nozīmē, – nekādu pusdienu vienas darbavietas pārstāvjiem.

"Izņēmums ir tas, ka apmeklētāji var apliecināt, ka ir vienas ģimenes pārstāvji," norāda Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

Biznesa loģika tagad liktu vērties ciet, gaidot labākus laikus. Darbinieku nodarbināšanu ļauj noturēt ēdiena piegādes, sadarbojoties ar populārākajiem jomas servisiem. Kamēr neapsīks pieprasījums pēc ēdiena attālināti, strādās arī kafejnīca klientiem klātienē.

Šobrīd tuvāk par diviem metriem viens otram arī var būt tikai ģimenes locekļi. Valdība izsludinājusi vēl stingrākus pulcēšanās gadījumus. Skaidrs, ka tas galvenokārt darīts brīvdienu fenomena dēļ. No vienas puses, "paliec mājās", no otras puses, saulei spīdot, pilna jūrmala atpūtnieku.

"Šis rīkojums nav radīts tam, lai cilvēkus sodītu, bet lai cilvēks saprastu, ko viņš drīkst darīt un ko nedrīkst darīt," uzsver Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins.

Būtībā divi metri tagad kļūst par mantru. Tā jāievēro darba vietās, pie darba vietām, arī iznesot atkritumus vai novietojot auto. Izkontrolēt visus un būt visur policija, protams, nevarēs. Pietrūks resursu. Policijas vadība norāda, ka nevēlas redzēt apzinātu prasību ignorēšanu.

Lielākais izaicinājums ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs ir nevis ielas, bet pulcēšanās vietas. Arī šajā nedēļas nogalē tas var būt jūras krasts.

Video: TV3 Ziņu sižets

Veselības ministrija sociālajā tīklā "Facebook" dalījās ar vienkāršiem un ikdienišķiem piemēriem, lai paskaidrotu, ko drīkst darīt un ko uz ārkārtas situācijas laiku vairs nē:

Foto: Facebook/ Veselības ministrija

Atgādinām, ka līdz 14.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot plašus pulcēšanās ierobežojumus. Tiek pieļauts ārkārtējo situāciju pagarināt uz ilgāku termiņu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu