Linda Mūrniece pastāsta par rūgto pieredzi ar VID un prognozē sava uzņēmuma likvidāciju (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Linda Mūrniece
Linda Mūrniece Foto: LETA

Viesnīcas "Hotel Roma" vadītāja Linda Mūrniece ārkārtējās situācijas dēļ slēgusi gan viesnīcu, gan tās restorānu. Nu tapis zināms, ka viņas uzņēmumam ticis atraidīts dīkstāves pabalsts.

Mūrniece vietnē "Facebook" aprakstījusi radušos situāciju un to, kāpēc Valsts ieņēmumu dienests (VID) nesniegs dīkstāves pabalstu viesnīcas darbiniekiem. 

"Uzminiet, vai mani darbinieki un uzņēmums saņems valsts atbalstu? Nē, protams. Kas nozīmē uzņēmuma likvidāciju ar visu no tā izrietošajām sekām. Kas nozīmē papildus 55 bezdarbniekus, ko valsts uzturēs ilgāk, nekā maksātu pabalstu. Kas nozīmē, ka uzņēmums neatsāks darbību un viens liels nodokļu maksātājs valstij būs zudis.

Viesnīcu biznesam ir sezonāls raksturs, un katru gadu martā viesnīcai ir parāds. Jo janvārī un februārī viesi nebrauc, nauda kontā neienāk un mēs “noēdam” vasarā sapelnīto.

Es uz ziemas sezonu nekad saviem darbiniekiem nesamazināju algu un neatlaidu viņus, lai cik grūti būtu. Jo vienmēr zināju, ka martā parādīsies viesi un mēs sāksim kārpīties ārā no bedres... Tā sešus gadus. Šis būtu septītais... Katru gadu valstij esam nomaksājuši nodokļos simtiem tūkstošu eiro, pagājušajā gadā nomaksātais darba devēja nodoklis vien bija 354 000 eur...

Jā, uz martu mums ir nodokļu parāds - 32 000, jo martā mēs to plānojām nomaksāt, par ko VID iesniedzām pieteikumu jau februārī, pirms visa šī... Pēc šī VID mūs pieskaitīja negodprātīgajiem? Nevis izvērtēja daudzu gadu vēsturi?

Pēc “formāliem” kritērijiem neatbilstam, tāpēc gari un izsmeļoši to bijām aprakstījuši VID. Neprasot izņēmumu, bet skaidrojot, ka identiska situācija ir 90 procentiem viesnīcu un restorānu. Protams, tiem, kuri maksājuši nodokļus un pieņemamas algas. Maniem darbiniekiem vidējā alga ir 750 eur uz rokas. Kas pierāda to, ka arī nodokļus esam maksājuši par visu algu. Ja to nebūtu darījuši, tad šobrīd kontā būtu nauda, par ko izdzīvot šo laiku. Būtu valstij nozaguši naudu, tagad saņemtu gan pabalstu, gan iztiktu, jo nauda būtu palikusi uzņēmuma kontā, ne valsts. Jo tie, kas “optimizē” nodokļus, valstij nepaliek neko parādā," ar nožēlu paziņojusi Mūrniece.

Nobeigumā viņa piebilst: "Jā - pagājušajā gadā VID manam uzņēmumam piešķīra godīga nodokļu maksātāja bronzas līmeni... Varbūt to papīru var iemainīt pret dīkstāves pabalstu godīgam nodokļu maksātājam?!"

Atgādinām, ka Ministru kabineta 26. marta sēdē tika apstiprināti kritēriji un atbalsta saņemšanas kārtība, kādā jebkuras nozares Covid-19 krīzes skarts uzņēmums var kvalificēties dīkstāves pabalstam un nodokļu brīvdienām līdz trim gadiem.

Dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem var pieteikties krīzes skartie uzņēmumi:

  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo mēnesi, sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies vismaz par 30 procentiem;
  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo mēnesi, sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies par 20 procentiem, ja tie atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:
  • uzņēmuma eksporta apjoms 2019.gadā veido 10% no kopējā apgrozījuma vai ir ne mazāks kā 500 000 euro;
  • uzņēmuma nomaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa 2019.gadā ir ne mazāka kā 800 euro;
  • ilgtermiņa ieguldījumi pamatlīdzekļos 2019.gada 31.decembrī ir vismaz 500 000 euro.

Dīkstāves pabalsts tiks izmaksāts darbiniekam 75% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par pēdējo 6 mēnešu periodu pirms ārkārtas situācijas vai atbilstoši par darbinieka faktiski deklarētajiem datiem pēdējos 6 mēnešos, bet ne vairāk kā 700 euro apmērā par kalendāra mēnesi. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

VID varēs nepiešķirt dīkstāves pabalstu, ja uzņēmums noteiktā termiņā nebūs iesniedzis gada pārskatu, ja uzņēmumam būs nodokļu parāds, ja uzņēmumam pasludināta maksātnespēja.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu