Pakistānā atcelts nāvessods amerikāņu žurnālista Daniela Pērla slepkavam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žurnālists Daniels Pērls
Žurnālists Daniels Pērls Foto: Anonymous / AP

Tiesa Pakistānā ceturtdien, 2. aprīlī, atcēla nāvessodu, kas bija piespriests britu džihādistu kaujiniekam Ahmedam Omaram Saīdam Šeiham par amerikāņu žurnālista Daniela Pērla nolaupīšanu un slepkavību, un šis lēmums izraisīja ASV sašutumu.

Pērla brutālā slepkavība, nogriežot viņam galvu, 2002.gada sākumā izraisīja starptautisku riebumu un radīja spiedienu uz Pakistānas militāro valdību, kas mēģināja atbrīvoties no kaimiņvalsts Afganistānas islāmistu grupējuma "Taleban" atbalstītājas tēla.

Omars Šeihs, kurš dzimis Lielbritānijā un bija studējis Londonas Ekonomikas skolā, dažas dienas pēc Perla slepkavības tika aizturēts un viņam vēlāk piesprieda nāvessodu pakarot.

Viņa advokāts Haudža Navīds paziņoja AFP, ka klientam piespriestais nāvessods ir mīkstināts uz septiņu gadu cietumsodu pēc ilga apelāciju procesa.

Ir gaidāms, ka Omars Šeihs tiks atbrīvots, bet tiesa vēl nav izdevusi šādu rīkojumu, sacīja advokāts. Viņš informēja, ka tiesa arī atcēlusi trim Omara Šeiha līddzinātājiem piespriesto mūža ieslodzījumu, bet vēl nav skaidrs, kad viņi tiktu atbrīvoti.

Galvenā ASV diplomāte Dienvidāzijai Alise Velsa nosauca Omaram Šeiham un viņa līdzdalībniekiem piespriesto sodu atcelšanu par "apvainojumu terorisma upuriem visur". Viņa gan novērtēja atzinīgi Pakistānas prokuroru nodomu pārsūdzēt šo lēmumu.

"Atbildīgajiem par Daniela [Pērla] šaušalīgo nolaupīšanu un slepkavību ir jāsastopas ar pilnu tiesas bardzību," Velsa rakstīja tviterī.

Lielbritānijas vēstniecība Islāmabadā paziņoja, ka šis lēmums attiecībā uz Lielbritānijas pilsoni Omaru Šeihu ir "Pakistānas tiesu sistēmas jautājums", bet atkārtoti apliecināja, ka Lielbritānija principā ir pret nāvessodiem.

38 gadus vecais laikraksta "The Wall Street Journal" Dienvidāzijas biroja vadītājs Pērls 2002.gada janvārī tika nolaupīts Karači, kad viņš gatavoja reportāžu par islāmistu kaujiniekiem. Mēnesi pēc tam ASV konsulātam Karači tika piegādāts video ar viņa slepkavības ierakstu.  

Prorurors šajā lietā Salīms Ahtars paziņoja AFP, ka viņš cer divu dienu laikā iesniegt apelāciju Augstākajai tiesai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu