"Nevarēju paelpot, sākās histērija." Kā paciente no Baltkrievijas cīnījās ar Covid-19 infekciju Lielbritānijā

Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

​Kad 34 gadus vecajai Jevgeņijai Tailerei sācies klepus un iesnas, viņa sāka satraukties un zvanīja uz slimnīcu. Tur sacīja, ka tā esot saaukstēšanās un tāpēc nav vērts uztraukties. Pēc nedēļas sieviete sāka smakt un viņas dzīvesbiedrs atveda viņu uz slimnīcu. Ieraugot Jevgeņijas rentgena uzņēmumu, ārsts uzreiz konstatējis, ka viņa saslimusi ar Covid-19, vēsta raidsabiedrības BBC versija krievu valodā. 

Sarunā ar BBC sieviete stāsta par slimības gaitu, simptomiem un apstākļiem slimnīcā Lielbritānijā, kā arī to, kāda loma šajā visā bijusi sievietes slimības vēsturei. 

Simptomi. "Man teica, ka tā ir parasta saaukstēšanās."

Jevgeņija atklāj, ka viss sācies ar vieglu saaukstēšanos.

"Iesnas, drusku sāpēja kakls. Pēc nedēļas iesnas kļuva pamatīgākas, bija smaguma sajūta degunā, sāpēja acis. Temperatūras nebija. Tāds stāvoklis turpinājās pāris dienas. Es piezvanīju Lielbritānijas veselības aizsardzības dienestam. 

Viņi teica, ka tie nav jaunā koronavīrusa simptomi, bet gan parasta saaukstēšanās," sacīja sieviete.  

Saasināšanās. "Es nevarēju elpot, man sākās histērija."

"Otrdien pēcpusdienā man sākās klepus. Tāds neliels klepus. Ap pulksten 23 parādījās sajūta, it kā mans krūškurvis būtu saspiests. Jutos tā, it kā man kāds būtu uzkāpis uz krūtīm.

Zaudēju spēju dziļi ievilkt elpu, bija baisi un grūti. 

Mēs ar dzīvesbiedru centāmies vēlreiz sazvanīt dienestu. Gaidījām atbildi 40 minūtes.

Man sākās histērija, nevarēju paelpot. 

Mans puisis vēlējās vest mani uz slimnīcu, bet es raudāju un lūdzos nebraukt, domāju, ka mani tur neuzņems. Kad elpot kļuva pavisam grūti, dzīvesbiedrs mani uz rokām aiznesa uz auto un veda uz slimnīcu. Viņš teica: "Ja tu mirsi, tad labāk mirsti uz slimnīcas kāpnēm - tur ir lielāka iespēja saņemt palīdzību"," atklāj Jevgeņija.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības uzņemšanā Jevgeņija pavadīja nakti. Palātā viņa bija kopā ar savu puisi. 

"Kad es mēs piebraucām pie slimnīcas, es paliku ārpusē, bet draugs devās iekšā. Viņš runāja ar sievieti aizsargtērpā. Viņa jautāja, vai man ir simptomi. Pēc trīs minūtēm es jau biju slimnīcā, uz gultas.

Es gaidīju medmāsu, lai man veiktu asinsanalīzes, man atnesa inhalatoru, lai būtu vieglāk elpot."

Diagnoze un ārstēšana 

Slimnīcā sievietei veiktas asinsanalīzes un plaušu rentgens.

"Pēc tam, kad ārsts apskatīja rentgena uzņēmumu, viņš uzreiz teica, ka man ir Covid-19.

Gulēju "ātrās" palīdzības nodaļā. Pavadīju tur nakti. Palātā biju kopā ar dzīvesbiedru. Man uzlika divas sistēmas, bija divas inhalācijas. 

Kad gāju līdz tualetei, ejot pa gaiteni, redzēju palātās sievietes, kas pārsvarā izskatījās vecākas par 45 gadiem, pārsvarā vecāka gadagājuma sievietes. Visas pievienotas plaušu ventilācijas iekārtām," Jevgeņija pastāstīja BBC. 

"Ārsti reaģēja zibenīgi."

Sieviete bijusi pārsteigta par to, cik ātri mediķi reaģējuši uz sarežģīto situāciju.

"Cik ātri mediķi mani uzņēma, zināja, ko darīt, kā atvieglot manas problēmas ar elpošanu. Es vēl nebiju pabeigusi teikumu, lai pastāstītu, kā jūtos, bet ārsti un medmāsas jau māja ar galvu - viņi zināja, kas jādara. 

Manuprāt, ārsti ir gatavi tam, kas pašlaik notiek. 

Kad krīze bija garām un sāku elpot normāli, mani palaida mājās. 

Kāds pieļauj, ka siltāks laiks varot palēnināt vīrusa izplatīšanos. Ņemot vērā to, ka vakcīnas pagaidām nav, man ir labāk būt mājās. Taču ārsti sacīja, ka es varu vērsties pēc palīdzības atkal, ja man kļūs sliktāk," viņa stāsta.  

Kad Jevgeņija uzzinājusi, ka viņai ir Covid-19, sieviete bijusi neizpratnē. "Ņemot vērā to, ka man ir vāja imunitāte, mēs centāmies sociāli distancēties jau trīs nedēļas pirms manas saslimšanas. 

Es nebraucu sabiedriskajā transportā, mans draugs strādāja no mājām un vien dažkārt aizveda mani uz darbu. Man bija ļoti ierobežoti kontakti ar ārpasauli. Tāpēc mana saslimšana rada vēl lielāku neizpratni."

Imunitāte. "Manai slimības vēsturei bija liela nozīme."

"2009. gadā man bija vairogdziedzera vēzis. Es tolaik izgāju staru terapijas kursu. Tāpēc man ir pazemināta imunitāte. Taču es negribētu sevi dēvēt par slimīgu cilvēku. Es sportoju un jūtos normāli. 

Taču situācijā ar šo vīrusu manai slimības vēsturei bija liela nozīme. 

Arī mans draugs inficējās ar Covid-19. Slimnīcā mums teica, ka, spriežot pēc viņa simptomiem, arī viņam tas ir. Mēs dzīvojam kopā, no tā būtu grūti izvairīties. 

Taču viņam nekādu ārstēšanos neieteica, netaisīja arī testu. Ieteica nogaidīt," atklāj sieviete.  

Ārstēšanās mājās. "Pašizolācija arī pēc izveseļošanās."

Apgrūtināto elpošanu viņa mājās centusies regulēt ar zālēm, ko sievietei izrakstīja slimnīcā.

"Tomēr pēc atgriešanās mājās man pastiprinājās iesnas un izdalījumi no augšējiem elpceļiem. Tāpat man izrakstīja antibiotikas, lai nogalinātu infekciju, kas bija izveidojusies. 

Pēdējās dienās man ir ļoti stiprs klepus, to ir grūti kontrolēt ar zālēm, ko man izrakstīja. Tāpēc paziņas man nogādāja medikamentu inhalācijām un inhalatoru. 

Ārsti sacīja, ka man jāturpina pašizolāciju un sociālo distancēšanos arī tad, kad būšu vesela - pagaidām neesot skaidrs, kā būs ar manu imunitāti," sarunā ar BBC atklāj Jevgeņija. 

Līdz piektdienas, 3. aprīļa, vakaram Lielbritānijā ar koronavīrusu inficējušies 38 688 cilvēku, no kuriem miruši 3605, bet izārstējušies 205, liecina Džona Hopkinsa universitātes apkopotie dati. Saslimušo vidū ir arī Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons un princis Čārlzs, kurš no Covid-19 jau atveseļojies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu