"Palīdzēsim viņiem pārdzīvot šo grūto periodu." No darba atbrīvotos cilvēkus aicina strādāt laukos (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Graudu kulšana Daugavpils novadā.
Graudu kulšana Daugavpils novadā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Koronavīruss ieviesis korekcijas teju visu cilvēku ikdienā - daudzi zaudē darbu un robežu slēgšanas dēļ Latvijā nevar iebraukt viesstrādnieki, un sezonas strādnieki. Zemnieki un uzņēmumi aicina šīs vakances aizņemt tiem, kuri no savām līdzšinējām darbavietām atbrīvoti, ziņo "TV3 ziņas".

Koronavīrusa dēļ, cilvēki masveidā sākuši iepirkt zivju konservus. Vien divu nedēļu laikā, Latvijā un eksporta tirgos, pieprasījums pēc “Kaijas”/”Karavella” ražojumiem kāpis par 40%. Tas nozīmē, ka steidzami nepieciešami 90 jauni darbinieki.

Tagad pie zivju konservēšanas letēm sēdušies no darba atlaistie Rīgas viesnīcu, sabiedriskās ēdināšanas, izklaides un pat kultūras darbinieki. 

"Darba meklētāju skaits un aktivitāte ir ļoti liela. Dienā vismaz 100 vai 150 zvanu un e-pastu, ka cilvēki gribētu te sākt strādāt," pastāstīja SIA ”Karavella” valdes priekšsēdētājs Andris Bite.

Samaksa par šo darbu ir seši eiro stundā pirms nodokļu nomaksas. 

"Citu nozaru pārstāvjiem, kam šobrīd klājas daudz grūtāk, iesaku cilvēkus šobrīd nevis atbrīvot, bet gan uz laika periodu – viens līdz trīs mēneši – dod viņus mums. Mēs par viņiem maksāsim nodokļus, izmaksāsim algu. Palīdzēsim viņiem pārdzīvot šo grūto periodu, un nodrošināsim sevi ar šobrīd nepieciešamo darbaspēku," papildināja Bite. 

Arī zemniekus pārstāvošās organizācijas aicina atlaistos cilvēkus nevis kļūt par bezdarbniekiem, bet gan doties strādāt uz laukiem. Šobrīd, sezonas sākumā, dārzkopībā aktuālās vakances piedāvā algu 400 līdz 500 eiro pēc nodokļu nomaksas. Kad klāt būs intensīvāka sezona, alga svārstoties no 800 līdz 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

"Ja pēdējos gados Latvijas laukos bija ierasts redzēt sezonas viesstrādniekus no Ukrainas un Uzbekistānas, tad šogad viņi šīs vakances, visticamāk, neaizpildīs. Tāpēc mēs aicinām mūsu cilvēkus nekrist izmisumā, bet apsvērt domu par darbu laukos. Arī lauksaimnieki publicē savas vakances Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā," informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāve Māra Bučkovska.

Vairāki zemnieki Latvijā piedāvā arī bezmaksas dzīvesvietas. Ir pilsētnieki, kuri vairs nevar atļauties īrēt dzīvokli Rīgā, tāpēc apsver iespēju pārvākties uz laukiem. 

"Saimniecībās ir izveidotas dzīvesvietas. Dzīvošanai ir labi sadzīves apstākļi – ir mājiņas, virtuves un dušas, ir viss nepieciešamais, lai uz kādu laiku pārceltos uz dzīvi laukos, paelpotu svaigu gaisu, kā arī pastrādātu un nopelnītu," pastāstīja Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte.

Līdz šim par kolektīvo atlaišanu Nodarbinātības Valsts aģentūrai paziņojuši 20 uzņēmumi. Darbu zaudējuši vairāk nekā 3200 cilvēku.

Līdzīgi kā "Kaijas" gadījumā, arī citiem uzņēmumiem tieši šobrīd nepieciešami darbinieki, tāpēc darbā iekārtošanas uzņēmums "Eiropersonāls" izveidojis vietni darbabirža.com. Tajā iespējams uzzināt, kur šobrīd vajadzīgs darbaspēks. 

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu