Pirms vēršanās pēc medicīniskās palīdzības, NVD iedzīvotājus aicina vispirms sazināties attālināti (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls.
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai pasargātu pacientus un mediķus no iespējamas inficēšanās ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, iedzīvotāji tiek mudināti pirms vēršanās pēc medicīniskās palīdzības vispirms sazināties ar ģimenes ārstu vai ārstniecības iestādi telefoniski vai elektroniski, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Ginta Ozoliņa.

NVD atgādina, ka uz ārstniecības iestādi vai pie ģimenes ārsta bez iepriekšēja pieraksta doties nedrīkst, tostarp gadījumos, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums pie speciālista.

Sazināties ar ārstniecības personu var, zvanot vai sūtot e-pastu, kurā ir jānorāda nepieciešamais pakalpojums, pieejamais nosūtījumus papīra formātā vai e-veselības portālā un jāinformē par savām sūdzībām.

Ārstniecības iestāde, izvērtējot pacienta stāvokli, pieņems lēmumu, vai sniegt pakalpojumu klātienē, nodrošināt attālinātu konsultāciju vai pakalpojuma saņemšanu atlikt uz vēlāku laiku.

Ja pacientam tiek noteikta klātienes vizīte, tad precīzi jāierodas norādītajā laikā, lai izvairītos no saskarsmes ar citiem pacientiem, piemēram, uzgaidāmajās telpās.

Informācija par veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem ārkārtas situācijas laikā pieejama vietnē "www.rindapiearsta.lv". Tajā ar apzīmējumu "IR" norādīti ārstniecības pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošina pakalpojumu saņemšanu ārkārtas situācijas laikā, savukārt ar apzīmējumu "NAV" - ārstniecības pakalpojumu sniedzēji, kas savu darbību uz ārkārtējās situācijas laiku ir pārtraukuši.

Kā vēstīts, pamatojoties uz veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) 25.marta rīkojumu, valstī līdz ārkārtējās situācijas beigām ir daļēji ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs un turpmāk nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, tādējādi neierobežojot pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā.

Tāpat netiek atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņems arī grūtnieces, "zaļā koridora" pacienti, HIV/AIDS un tuberkulozes un citi pacienti. Ārstniecības iestādei izvērtējot, iespēju robežās konsultācijas tiks sniegtas attālināti.

Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus rīkoties atbildīgi, ievērojot veselības nozares speciālistu un Slimības un profilakses kontroles (SPKC) centra norādījumus.

SPKC ir izveidojis jaunu datubāzi un nākamnedēļ epidemiologi sazināsies ar ģimenes ārstiem visā Latvijā, lai apkopotu informāciju par cilvēkiem, kas atveseļojušies pēc saslimšanas ar Covid-19, šodien preses konferencē pavēstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Speciālists uzsvēra, ka runa ir par pacientiem, kas ārstējās mājās, proti, bez smagiem simptomiem. Perevoščikovs skaidroja, ka SPKC patlaban maina kopējo sistēmu, lai ar ģimenes ārstu palīdzību padarītu maksimāli pieejamu kontroles testu ņemšanu, kas nepieciešama, lai varētu konstatēt, ka cilvēks vairs nav infekciozs.

Jaunnedēļ tiks apzināti cilvēki, kuriem no inficēšanās brīža ir pagājis apmēram mēnesis, lai noskaidrotu, vai viņiem vēl aizvien ir simptomi, vai arī cilvēki ir atbrīvojušies no infekcijas.

Kā ziņots, kopumā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Latvijā ir saslimuši 493 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Kopumā Latvijā veikti 18 198 Covid-19 testi.

Stacionēts ir 31 Covid-19 pacients, tajā skaitā 28 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu. Savukārt viens cilvēks - kāda 99 gadus veca sieviete, kura bija sasirgusi arī ar Covid-19, - ir mirusi. 

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu