Pilsēta Spānijas dienvidos pilnībā norobežojas no pasaules un koronavīrusa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zahara de la Sjerra
Zahara de la Sjerra Foto: EPA/Scanpix

Kad Spāniju pārņēma Covid-19 uzliesmojums, Zahara de la Sjerra norobežojās no ārpasaules. 14. martā pilsētas mērs Santjago Galvans, nolēma bloķēt piecas no sešām pilsētas ieejām, ziņo portāls "CNN".

Cietoksnī izvietotā pilsēta Spānijas dienvidos ir radusi stāties pretī ienaidniekiem. Viduslaikos par to cīnījās mauri un kristieši, bet 1812. gadā pilsētai uzbruka francūži. 

Nu šīs pilsētas ģeogrāfiskais novietojums augstu virs Andalūzijas laukiem kļuvis nenovērtējams. 

Kopš Zahara de la Sjerra norobežojās no pasaules, pagājušas divas nedēļas un no pilsētā dzīvojošajiem 1400 cilvēkiem, inficēšanās ar vīrusu nav konstatēta nevienam. 

Pilsētas iedzīvotāji ļoti novērtē mēra lēmumu, īpaši tāpēc, ka ceturtdaļa iedzīvotāju ir vecāki par 65 gadiem, no kuriem daļa veco ļaužu pansionātā.

Atšķirībā no Zaharas de la Sjerras, netālu esošajās pilsētās un ciematos ir novēroti inficēšanās gadījumi un vairākas koronavīrusa izraisītas nāves.

Tikai stundas attālumā no Seviljas, šī pilsēta ir populārs galamērķis tūristiem no visas pasaules, un Galvans pastāstīja, ka pirmajās dienās nācies atraidīt vairākus franču un vācu ceļotājus. 

Vienīgo atvērto robežpunktu pieskata viens policists, taču divi aizsargtērpos ģērbušies vīri katru iebraucošo mašīnu dezinficē ar balinātāja un ūdens sajaukumu. Tāpat automašīnām ir jāizbrauc cauri īpašam dezinfekcijas maisījumam, lai arī riepas būtu pilnīgi tīras.

"Caur turieni izbraucot, neviena mašīna nepaliek nedezinficēta," teica mērs. 

Arī pašā pilsētā tiek piekopti dažādi drošības pasākumi. "Katru pirmdienu un ceturtdienu plkst. 17.30 apmēram 10 cilvēku grupa iziet ielās, lai dezinficētu pilsētu - visas ielas, laukumus un mājas," pastāstīja Galvans. 

Viens no viņiem ir vietējais zemnieks Antonio Atienza, kurš ar traktoru pārvietojas pa pilsētu un izsmidzina dezinficējošu līdzekli. 

Tāpat kāds vietējais bizness ir noalgojis divas sievietes, lai veiktu pārtikas un medicīnas preču piegādi, tādējādi samazinot cilvēku skaitu uz ielām. Uzņēmums strādā apmēram 11 stundas dienā un pasūtījumu skaits tikai aug.

"Iedzīvotāju atsaucība ir brīnišķīga," dalījās Auksija Raskona, kura ir viena no piegādātājām. 

"Viņi ir ļoti priecīgi, jo viņiem nav jādodas ārā, viņi jūtas aizsargāti un pārliecināti," viņa turpināja. Raskona lepojas arī ar pilsētas ātro reakciju. "Viņi pareizajā brīdī veica pareizos pasākumus, un tagad mēs redzam rezultātus," viņa pastāstīja.

Neskaitot piegādes pakalpojumu organizēšanu, uzņēmums rūpējas par vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri paši nespēj gatavot ēst, pie viņu durvīm atstājot ēdienu. 

Tāpat pilsētā tagad ir divas ar mūziku un gaismām aprīkotas automašīnas, lai bērni varētu nākt uz saviem balkoniem un to izbaudīt. 

Šādu mazu pilsētu ekonomiku veido mazie ģimenes uzņēmumi un pašnodarbinātie, tāpēc ārkārtējās situācijas laikā no neparedzēto izdevumu fonda tiks segtas vietējo uzņēmumu elektrības, ūdens un nodokļu izmaksas. 

Mēram tas ir kas vairāk kā finansiāls atbalsts. Tas ir par Zaharas de la Sjerras saglabāšanu. Tomēr Galvans apzinās, ka galu galā pilsētai būs nepieciešama Madrides vai reģionālās valdības palīdzība.

"Ja šis turpināsies, mums būs nepieciešams finansiāls atbalsts," viņš teica. 

Pilsētas mērs cer, ka tāpat kā senie pilsētas ielenkumi un uzbrukumi, arī šis reiz beigsies. 

Jau ziņots, ka līdz piektdienai, 3. aprīlim, Spānijā ar vīrusu inficējušies jau vairāk nekā 110 000 iedzīvotāju, bet dzīvību zaudējuši 10 000.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu