Rīgas mežos šopavasar iestādīs vairāk nekā miljonu jaunu koku (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas mežos šopavasar plānots iestādīt vairāk nekā miljonu jaunu koku, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Vaikulis atzīmēja, ka Rīgas pilsētai piegulošo zaļo joslu veido piepilsētas meži, no kuriem liela daļa ir pašvaldības un "Rīgas mežu" īpašums. To pamatfunkcija ir uzlabot pilsētvides kvalitāti, mazināt vides piesārņojumu, uzlabot mikroklimatu, kā arī nodrošināt rekreācijas iespējas iedzīvotājiem.

"Rīgas meži" rūpējas par šīs zaļās joslas saglabāšanu un atjaunošanu, tādēļ šopavasar plāno iestādīt 332,15 hektārus jauna meža, kopumā iestādot 1 010 607 jaunus kociņus. Par spīti ārkārtas stāvoklim valstī, meža atjaunošanas darbi sākti 2.aprīlī. Paredzēts, ka jaunā meža stādīšana turpināsies līdz jūnija sākumam.

Vaikulis informēja, ka meža atjaunošanas darbi ieplānoti visās mežniecībās. Atjaunojamo platību un stādāmo koku skaita ziņā līderos ir Gaujas mežniecība. Tur ieplānota meža atjaunošana 131,24 hektāru platībā, no kuriem 96,86 hektāri tiks stādīti Juglas iecirknī, bet 34,38 hektāri - Garkalnes iecirknī.

Daugavas mežniecībā paredzēts iestādīt jaunu mežu 84,83 hektāru platībā, bet Tīreļu mežniecībā šogad plānots atjaunot 74,07 hektārus meža, tostarp 45,52 hektārus Olaines iecirknī un 28,55 hektārus Tīreļu iecirknī.

Vistālāk no Rīgas esošajā Katrīnas mežniecībā tiks stādīts jauns mežs 42 hektāru platībā. Meža atjaunošanas un jaunaudžu kopšanas darbu laikā Rīgas mežniecībā tiks papildinātas iepriekšējo gadu jaunaudzes, iestādot 2000 priežu zaļās zonas ekoloģiskās un estētiskās vērtības uzlabošanai Rīgas pilsētā.

Visās mežniecībās, izņemot Katrīnas mežniecību, visvairāk tiks stādītas priedes. Katrīnas mežniecībā vairāk par priedēm tiks stādīti egļu stādi, bet Daugavas mežniecībā pēc ilga pārtraukuma tiks iestādīti ozoli.

Vaikulis atzīmēja, ka, ņemot vērā divu iepriekšējo gadu sausās vasaras, šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta nesen atjaunoto mežu platību papildināšanai - jau esošajās jaunaudzēs papildus tiks stādīti 31 000 priežu, 21 000 egļu, 12 000 melnalkšņu un 5000 bērzu stādu, lielākoties sausajos mežos Gaujas un Daugavas mežniecībās.

"Rīgas meži" ar stādāmo materiālu nodrošina sevi paši, to izaudzējot kokaudzētavā "Norupe", no sēklām, kas iegūtas blakus stādaudzētavai izveidotajās priežu, egļu, bērzu, melnalkšnu un ozolu sēklu plantācijās. 

Ik gadu tiek izaudzēts līdz 2,5 miljoniem stādu, kurus realizē arī tirgū, galvenokārt, privātajiem mežu īpašniekiem Rīgas reģionā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu