"Sāp mugura no nelaiķu cilāšanas." Latviete pastāsta par ikdienu, strādājot Itālijas slimnīcā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: PAU BARRENA / AFP

Itālijā koronavīrusa epidēmija sasniegusi neiedomājamus apmērus. Liepājniece Laura Gudēna dzīvo tur jau 17 gadus un strādā vienā no Parmas slimnīcām Itālijā. Viņa laikrakstam "Kurzemes vārds" atklāj, kā šobrīd ir strādāt medicīnas iestādē.

Ik dienu latviete slimnīcā reģistrējot apmēram 40 miršanas gadījumus, no tiem vismaz 39 pacientiem nāve iestājusies no Covid-19 radītajām sekām un tikai vienam nāvi izraisījusi kāda cita kaite. Bet šī ir tikai vienas slimnīcas aina, kopumā Itālijā ik dienu no koronavīrusa mirst simtiem cilvēku, dzīvību zaudējuši jau ap 10 tūkstošiem Covid-19 slimnieku.

"Šobrīd Itālijā ir vairāk nekā 92 tūkstoši inficēto, no kuriem tikai pēdējā diennaktī klāt nākuši ap 6000," laikrakstam stāsta Laura, piebilstot, ka ap 70 tūkstošiem itāļu joprojām cīnās ar vīrusa izraisīto slimību.

Sieviete norāda, ka darbs slimnīcas morgā ir ļoti smags, jo mirušie ir jāliek maisos un jāizsniedz apbedīšanas birojiem, kas viņus iezārko un ved tālāk. "Morāli tas ir ļoti smagi, bet nu jau sāku pierast, tāpat fiziski esmu izmocīta, sāp mugura," atklāj Laura.

No Covid-19 mirušos morgā neģērbj, zārkus vaļā never un tuviniekiem nav iespēju no viņiem atvadīties. Līķus glabā cinkotā zārkā vai kremē. Sekcijas arī netiek veiktas.

Vairums nodaļu slimnīcās pārveidotas tieši Covid-19 ārstēšanai, bet slimo arī ārsti.

"Mūsu slimnīcā kāds brīnišķīgs ārsts, tā ap sešdesmit gadu vecs, nomira trīs dienu laikā. Dakteriem un māsiņām jāstrādā speciālajos aizsargtērpos, sejas maskās un dubultcimdos.

Mums morgā ir auksti, tāpēc ir vieglāk izturēt šos kostīmus, bet nodaļās strādājošie izjūt diskomfortu. Tas tiešām nav viegli, arī man grūti elpot maskā visu dienu, bet nav variantu," Laura pastāsta.

Sieviete neslēpj, ka slimnīcā ir tāda pārslodze, ka mediķu personālam nereti nav laika pat aiziet uz tualeti, par ēšanu nemaz nerunājot. "Tie tērpi taču ir jānovelk un pēc tam jāvelk atpakaļ. Tas neiet tik ātri. Vieglāk ir neēst un neapmeklēt tualeti."

Itāļu dzīves stilu nav viegli mainīt, jo viņi ir komunikabli, aktīvi un atvērti ļaudis, taču tagad aizliegumi ir bargi.

"Ja tev nav attaisnojoša iemesla atrasties uz ielas vai savā automašīnā, policija izraksta sodu. Ja ej uz veikalu, tad pēc iepirkšanās ir jāuzrāda pirkuma čeks. Ja pārvietojies, lai tiktu uz darbu vai no tā, policija sazinās ar darbavietu un noskaidro, vai informācija atbilst patiesībai. Citādi nevar. Cilvēki pirms tam bija pārāk vieglprātīgi. Katram ģimenē vai draugu lokā ir kāds mirušais vai vismaz saslimušais," liepājniece raksturo situāciju Itālijā.

"Tas vīruss nav izdomāts. Tas patiešām ir īsts un ļoti bīstams. Cilvēki, ievērojiet karantīnu un neizturieties pret to vieglprātīgi!" latviešus ar laikraksta starpniecību uzrunā Laura.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu