#būsimvienoti ⟩ Kad vēlme pasargāties var kaitēt. Kā nedrīkst dezinficēt māju?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pandēmijas laikā cilvēki aizvien vairāk domā ne tikai par roku tīrību un pašdistancēšanos, bet arī par dzīves telpas regulāru dezinfekciju. Šim nolūkam daudzi izmantio tieši spirtu, taču eksperti brīdina, ka tā ne vienmēr ir labākā izvēle.

Spirts ar balinātāju

Pastāv daudzas ķīmsko vielu kombinācija, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu lietot sadzīvē, un viena no tā ir arī spirts ar balinātāju. Tīra spirta sastāvā ir etanols un izopropanols, kas, sajaukumā ar balinātaju, veido hloroformu - toksisku vielu, kas ļoti ātri izgaro.

Hloroforma garaiņu ieelpošana var smagi kaitēt centrālajai nervu sistēmai, aknām un nierēm, kā arī izsaukt spēcīgu kairinājumu ādai, plaušām un acīm, radīt sliktu dūšu, galvas reiboņus un citus veselībai un dzīvībai bīstamus blakusefektus. 

Spirta lietošana atklātas uguns tuvumā

Lai arī šo informāciju vairums cilvēku tomēr zina, ir svarīgi atcerēties, ka spirts ir ļoti viegli uzliesmojoša viela. Pirms virsmu apstrādes ar spirtu noteikti vajag pārliecināties, ka nekur tuvumā nav liesma - aizdegties var ne tikai šķidrums, bet arī tā garaiņi!

Nelietot spirtu slikti vēdināmās telpās

Izopropanols, ko bieži vien izmanto kā šķīdinātāju, ļoti ātri izgaro un, ja to ieelpo pietiekamā koncentrācijā, cilvēks var saindēties. Izmantojot spirtu mājas tīrīšanā noteikti jāatceras atvērt logu, lai sekmētu gaisa apmaiņu.

Spirtu nedrīkst lietot uz visām virsmām

Tīrs spirts ir labs dezinfekcijas materiāls dažādām virsmām, sākot no tualetes telpām un beidot pat ar sadzīves tehniku, taču ikdienas uzkopšanai šī viela var izrādīties nepiemērota.

Tā kā etanols un cita veidi spirti ir labi šķīdinātāji, šīs vielas augstā koncetrācijā var iznīcināt laku vai citus aizsargslāņus, kas ir uz dažādām mēbelēm un virsmām.

Spirts tāpat var iznīcināt dažāda veida audumus. Jāizvairās no spirta nokļūšanas arī uz viskozes, vilnas un zīda izstrādājumiem.

Tajā pašā laikā speciālisti uzsver, ka spirtu nevajadzētu pārlieku atjaukt - tas zaudē savas dezinficējošās īpašības koncentrācijā, kas zemāka par 50%. Vislabāk dezinfekcijai izmantot 60 - 90 % stipru spirtu.

Nekādā gadījumā nedzertiet tīru spirtu!

Pretēji "tautas gudrībām", nav pierādīts, ka alkohola lietošana būtiski pasargātu cilvēku no saslimšanas. Tieši pretēji - tīrs etanols vai cita veida spirts var izrādīties toksisks un pat nāvējošs! Šī iemesla dēļ spirtu noteikti vajadzētu turēt bērniem nepieejamā vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu